Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бакопа

Bacopa monnieri Scrophulaceae (сем. Живеничеви)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Брахми, кръглолистно ленивче

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цялата надземна част на растението

Отглеждане

Яркозелената бакопа е непретенциозно, пълзящо многогодишно растение, което се среща на влажни места. Листата му са с опростена форма, овални, образуващи противоположни двойки, с гладки ръбове и горчив вкус. Слабо сукулентно, то дава дребни цветове с по пет венчелистчета, които са бели (с лек син оттенък отдолу) с течение на месеци. Плодовете са дребни, плоски и капсуловани.

Местоположение – Бакопата се нуждае от постоянна влага в почвата и от лека сянка. Развива се добре в широки и плитки контейнери или като пълзящо растение в саксии и висящи кошници. Можете да го отглеждате в отопляем аквариум или в градинско езеро през лятото. То е крехко и уязвимо от слани, затова се нуждае от защита през зимата.

Размножаване – Извършва се чрез семена или чрез отрязаните връхчета на стъблата, но е много по-лесно да използвате резници, понеже билката образува адвентивни корени по пълзящите разклонения. Чрез разделяне на корените бързо се развиват нови растения, когато се засадят отделно.

Грижи – Понеже бакопата има много плитки корени, я поливайте редовно, особено ако е изложена на пряка слънчева светлина. За да ускорите растежа й, добавете тор с течни водорасли. През зимата прибирайте растенията на минимум 15 °С, а за оптимален растеж се нуждаят от над 20 °С.

Болести и вредители – Растението не страда от болести и вредители.

Събиране и съхранение – Събирайте стъблата и листата поне 5 месеца след засаждане, като оставяте 5 см стъбло, за да може растението да се възстанови. Сушете листата на стайна температура и на сянка и ги съхранявайте в херметически затварящи се съдове.

Употреба в медицината

Bacopa monnieri. Използвани части: цялата билка. В аюрведа тя се предписва за подобряване на паметта, концентрацията и способността за учене. Научни изследвания подкрепят някои от тези свойства, но според тях подобренията се наблюдават след 3-месечна употреба. Бакопата е известна и с положителното си действие върху нервната система. При клинични проучвания е регистрирано намаляване степента на тревожност при приемащи я пациенти – факт, подкрепящ прилагането й по време на тревожни състояния и нервно изтощение.

Не я използвайте при бременност или кърмене.

Любопитно:

Съхраняването на паметта е също толкова важно, както и добрата форма на тялото. Бакопата се използва като лек за мозъка в аюрведическата медицина от над 500 години. Учените изказват хипотезата, че тя помага, като подобрява начина, по който нервната система предава съобщенията на мозъка. Азиатската центела или готу кола (Centella asiatica syn. Hydrocotyle asiatica) понякога погрешно се нарича бакопа, но също е полезна за този орган. Двете растения лесно могат да се различат по формата на листата (вж. Азиатска центела).

Тази тропическа билка подобрява мозъчната функция и паметта, а сушена се използва в много препарати от аюрведическата медицина. Получените напоследък хибриди с видове от род Sutera са саксийни растения с дребни цветове и пълзящи или стелещи се стъбла.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *