ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са най-разпространените болести на черния дроб?

Много разпространени са вирусните хепатити В и С

черен дроб
Те се предават главно чрез кръвни манипулации и по полов път. В 90% от случаите тези упорити инфекции протичат без симптоми. Дори в по-остра фаза заболяванията минават за вирусни инфекции със ставни, мускулни болки, тежест в дясното подребрие, обща отпадналост, което отшумява за няколко дни.

Началото на лечението е по-трудно. Първо трябва да се направи чернодробна биопсия за степента на засягане на черния дроб и след това Започва лечението, което е и скъпо. То не минава по здравна каса и затова обикновено започва след половин година. Най-често при случайно кръвно изследване се установяват завишени чернодробни ензими и може да се разбере дали човек е В или С позитивен. За В хапатита има ваксина, но за С няма поради неговата изменчивост. Ваксината за В хепатит е активна до 3 г.

В и С хепатитите се лекуват трудно и продължително у дома за година. Всяка седмица пациентите си поставят инжекции и вземат хапчета допълнително.

Тези, които прекаляват с твърдия алкохол всеки ден (за токсично количество се смята 200 мл за мъже и 100 мл за жени), обикновено развиват чернодробна стеатоза – отлагане на мазнини в черния дроб. Това води до увреждане на черния дроб и на панкреаса. Системното пиене на 300 мл твърд алкохол с години води до хроничен хепатит и след това до чернодробна цироза. Тя е необратим процес и пациентите сравнително бързо събират течност в корема и правят кръвоизливи през устата, които може да завършат с лош край.

Лечението на чернодробната цироза се поддържа с лекарства, обезводняващи и кръвоспиращи средства. Алтернатива е чернодробната трансплантация, но у нас се прави рядко.
Симптоми на цирозата са съдови звезди по лицето, лакови червени устни, зачервяване по дланите на ръцете.

Хроничният хепатит се причинява от вирус, системен прием на алкохол или комбинация от двете. Диагностицира се с кръвни изследвания и след това – чернодробна биопсия под ехографски контрол. Става за секунди с локална упойка.

Здрав черен дроб ще имаме, ако избягваме пушени меса и сланини, които съдържат 3-,4- бензпирени
тъй като са потенциални канцерогени. Тлъстите животински меса също трябва да се избягват.
Не бива да пием много алкохол, да приемаме безпричинно лекарства. Черният дроб се повлиява най-добре, ако пием мед с лимон и малко вода, но не на гладно. А зехтинът помага на жлъчните сокове да се излеят към дванадесетопръстника и действа като дрениращо средство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *