ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шумът състарява и разболява

Половината човечество страда от шума на транспорта

шум
Той е причина 15% от населението на Земята да изпитват раздразнение. Около 20% страдат от свистенето при излитане, кацане и прелитане на самолети. Една шеста пък се тормозят от тракането на вагони.

Шумът е бавен убиец, казват американски медици. Той състарява. В големите градове шумът съкращава с 8-12 г. живота на 30% от населението. Всяка трета жена и всеки четвърти мъж страдат от неврози заради шум. Той изменя електрическата активност на мозъка като при болни от епилепсия.

Гастрити и язви се срещат предимно при хора, живеещи и работещи в шумна среда. Попмузикантите са хора с язви.

На човек му иде да си затисне ушите или да се изсели, когато цяла нощ не е мигнал от звуците и тътените, присъщи на големия град.

Шумът потиска нервната система, особено при повтарящи се действия. Изблиците на немотивирана агресия в шумните градове са нещо обикновено. Под въздействие на силните звуци спадат честотата и дълбочината на дишането. Понякога се появяват аритмия и хипертония. Обмяната на мазнини, въглехидрати, белтъчини и соли също се влияе. И се стига до промяна в химичния състав на кръвта, като се намалява нивото на кръвната захар. Така че тапите за уши съвсем не са от снобизъм.

За последните 10 години почти всички подрастващи в големите градове са с отслабен с 5-20% слух при навършване на пълнолетие. Смята се, че главната причина за това е слушането на музика със слушалки.

Вреди на мозъка

Коварството на шума е не само заради прякото му действие върху фините мембрани в ухото. Той стресира и мозъка. Мощните вибрации се превръщат в поток от нервни импулси в центровете на сърдечната и дихателната дейност. Те повишават тонуса на кръвоносните съдове и се стига до хипертония. Мозъкът е селективна система, която извлича от акустичния поток каквото прецени. Останалото се разсейва и предизвиква невротичен или астеничен синдром. Човек, изложен постоянно на шум, бързо се уморява, става раздразнителен, усеща слабост и виене на свят.

Многобройни изследвания доказват, че в шумна среда производителността на труда спада с 10%, а отсъствията по болест нарастват с 37%. Смята се, че проблемите със слуха са защитна реакция на организма, за да няма по-сериозни последици.

Пълната тишина също не е полезна, твърдят учени. При нея човек чува биенето на сърцето си и даже циркулирането на кръвта, което го потиска. Въздействието на шума върху човека е сравнително по-добре изучено за разлика от ефекта на слабите електромагнитни полета, които също разболяват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *