Защо астмата се влошава през нощта?

Често ли се будите от кашлица? През нощта ли получавате повечето от астматичните си пристъпи? Тогава е вероятно да страдате от нощна астма, която засяга 70-80% от болните с този проблем. Продължителна кашлица през нощта, особено при децата, трябва да ви насочи към съмнения за астма, ако вече не е поставена диагноза.

Симптомите често включват задух и хрипове при дишане през нощта и могат да обяснят защо 80% от сериозните пристъпи се случват между полунощ и 8 часа сутринта.

Освен ако не страдате от гастроезофагеален рефлукс, симптомите ви вероятни не са свързани с легналото ви noshtna astmaположение, а по-скоро с часовете от денонощието. Астмата, подобно на много други заболявания, се съобразява с времето или казано с медицински термин – има собствена хронобиология. Изучаването на хронобиологията се концентрира върху биологичните процеси, които имат обусловена от времето ритмичност.

В общи линии изглежда, че белите дробове функционират по-добре в определени часове от деня, независимо от това дали страдате от астма или не. Те са във върхова форма към 16 часа и доста по-неефективни към 4 часа.

Ако дробовете ви са нормални, вие няма да забелязвате промените в техния капацитет, но ако сте болни от астма, функцията им може да се промени с 50% в рамките на деня.

Учените не са на едно мнение дали нощната астма показва влошаване на състоянието или е просто друга форма на болестта, както например обусловената от физически упражнения астма. Те обаче са наясно, че симптомите не са свързани с легналата позиция на тялото, а с времето през деня или нощта, когато спите, затова дори ако работите през нощта и спите през деня, все пак можете да имате пристъпи на нощна астма. Освен това е доказано, че хронобиологията на заболяването, откъдето идва и честата проява на нощни симптоми, се влошава с възрастта. Съществуват няколко теории за причината, но няма един-единствен отговор. Вероятно влияние оказват промените в хормоните, свързани със съня и с циркадните ритми, които биха могли да се отразят на отпускането на гладката мускулатура (например в белите дробове), и възпалението.

Ако страдате от нощни пристъпи по-често от веднъж седмично, това е знак, че болестта ви не е лекувана както трябва.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *