Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилното хранене при диабет може да спести усложненията

За хората, които имат проблеми с кръвната захар, храненето играе жизненоважна роля

хранене диабет Най-добре е да се консултират с диетолог, който да състави индивидуална програма в зависимост от състоянието. Обикновено в хранителния план влизат продукти, подобряващи в известна степен цялостното здравословно състояние и регулиращи нивото на глюкозата. Те съдържат много фибри, антиоксиданти, минерали и витамини.

Богатите на фибри храни понижават стойностите на холестерола и на кръвната захар. Такива са пълнозърнестите продукти, овесът, ечемикът, някои зеленчуци. Зърнените храни за закуска дават ситост и набавят доволно количество растителни влакна. Овесената каша например кара тялото по-дълго да преработва въглехидратите, които вдигат кръвната захар. Ечемикът, притежаващ свойството да намалява глюкозата до 70%, може да добавяте към супи и салати. Фасулът забавя храносмилането. Той предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар и засища, което спомага за контролиране на теглото. Белият боб е идеален заместител на месото заради високо съдържание на протеини.

Нискокалорийните плодове и зеленчуци са важна част от здравословното меню. Стремете се да ядете по пет порции на ден. Избягвайте зеленчуците с високо съдържание на нишесте -картофи, царевица, грах. Зелето е много полезно за диабетиците, а хромът в броколите контролира глюкозата в дългосрочен план. Морковите също заемат важно място в хранителната програма заради ниското съдържание на захар и голямото количество бетакаротин, който нормализира нивата на глюкозата. Плодовете са отличен източник на антиоксиданти, спомагащи за опазването на нервната система, очите и сърцето. Лекарите съветват да се ядат самите плодове, а не приготвените от тях сокове. При изцеждането се губи част от полезните съставки, а в чашата остават само плодовата захар и калориите. Малините и къпините за ценни заради растителното съединение антоцианин, което способства за по-усилено производство на инсулин в организма. А ябълките доставят малко калории и много фибри, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *