Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ода за просото

Днешното меню съдържа едва половината от нужните на човека минерали и елементи

просо Затова поне веднъж седмично трябва да се яде просо. То е пренебрегвана, но полезна и евтина храна.

Богато е на витамин В1, В2 и РР, силициева киселина, лецитин, мазнини, желязо, фосфор и белтъчини. Съдържа и основните аминокиселини. В срaвнение с ориза в него има 3 пъти повече желязо и малко повече магнезий. Калцият действа против възпаления, магнезият успокоява нервите, калият действа диуретично, натрият отговаря за водното равновесие, фосфорът храни мускулите и нервите.

Да се яде просо, е добре за дробовете, зъбите, косата и ноктите. То усилва костите, има изчистващ ефект и неутрализира мазнините. Препоръчва се при диабет, заболяване на сърцето, атеросклероза, хипертония и рак. Просото съдържа 8,4% белтъчини, 2,3% мазнини, 64,4% въглехидрати, но не и глутен.

Измитите и подсушени зърна се смилат в кафеме-
лачка и се смесват със стафиди, мед, мляко и орехи. Яде се преди закуска или вечеря.

Заменете с него ориза

Просото се мие и после се вари в съотношение 1:2 (чаша просо в 2 чаши вода) в съд с капак на умерен огън около 20 мин. Посолява се и се оставя да престои на топло. По желание се изплаква със студена вода. Готовата каша се сервира с масло (зехтин) и сирене или с масло, плодове (нектар или конфитюр) и ядки, залята с мляко, пише „Здраве без лекарства“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *