Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добрият зъболекар трябва да предлага различни варианти за лечение

Сега съм на 30 години и съм възмутена от зъболекарката си. Пиша ви, за да се ориентирам в обстановката и да разбере дали съм права. Случаят е следния: Правя си коронки на фронталните зъби. През цялото време докато ми ги пили ме държи така – като вампир. Заради това дори се принудих да взема отпуска. Просто не мога да се виждам с хора – нито да се усмихвам, нито да говоря. Както и да е, накрая ми взе отпечатък. На петия ден  ми се обади и каза, че зъботехникът се бил разболял и направата на моите зъби щела да се отложи. Едва тогава ми каза, че можело да ми направи временни зъби, които да нося до ставането на основните. Аз бях много озадачена, тъй като за временните зъби ми каза такава цена, която е по-висока от тази на постоянните. А тях ще ги нося само 2-3 дни или седмици. Ето защо моля д-р Василева да ми каже:

1. Защо ззъбилекарката ми не ми е казала за временните заби по-рано, а се наложи да ходя като вампир?

2. Защо без да ме предухреди изведнъж започна да ми иска толкова пари за “временни зъби”? Не е ли редно те да се вкючат в цената?

Елена Няголова, София

Раздразнението ви е напълно разбираемо.Първо искам да поясня, че временните конструкции се изработват от самополимеризиращи пластмаси и се циментират на зъбите след изпиляването им. Така те остават докато се изработи постоянната конструкция. По принцип те изпълняват няколко функции:

– Предпазват изпилената зъбна конструкция от химични, термични и биологични дразнения, които могат да причинят увреждане на пулпата и дискомфорт на пациента.

– В много случаи осигуряват временно възстановяване на липсващите зъби или зъбна тъкан.

– Временните конструкции се изработват директно от стоматолога  или от зъботехника.

Колкото до това дали временната конструкция е включена в цената или не – решението е на стомотолога. Той обаче е длъжен да ви уведоми за различните начини на лечение. Принципът, че временната конструкция е препоръчителна при ортопедично лечение не се спазва. В България всеки прави икономии от всичко – същото важи и за стоматолозите. За да излезе по-евтино на пациентите те спестяват тази работа, но понякога има хора, които държат да естетиката дори в рамките на 10-е дни във времето, когато се работят коронките или мостовете и желаят да им бъдат поставени временни конструкции. Ето защо стоматологът не бива да спестява информацията на пациента, както се е случило при вас. Редно е да се предложат вариантите за лечение и респективно цените при всеки един подход, а пациентът да реши кой от тях е по джоба му. Мисля, че този пропуск на зъболекарката ви най-много ви е ядосал. 

 Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/80-75-59.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Добрият зъболекар трябва да предлага различни варианти за лечение

  1. Pingback: Скърцането със зъби – не само досадно, но и вредно | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *