Колко струва смяната на става в България?

Д-р Кирил Чакалски е гл. асистент в Университетската ортопедична клиника. Той отговаря на всички важни въпроси, свързани със смяната на става, в интервю за в. „Доктор“.

Д-р Чакалски, Университетската ортопедична клиника е водеща в ендопротезирането у нас, какви изкуствени стави ползвате сега?

Ние работим с всички видове най-модерни ставни протези, достъпни на световната наука, изработени от метал, полимери, керамика и комбинирани материали. Различните фирми предлагат голямо разнообразие от модели. В общи линии те са две групи – такива, които се закрепват механично, и с циментна фиксация. От механичните най-здрави и дълголетни са керамичните протези. Те са и най-скъпи. Поставяме ги на по-млади хора, тъй като, за да се фиксират здраво, изискват запазена и еластична костна структура. Има случаи на професионални smyana na stavaтанцьори, при които поради някакви причини се е наложило да се смени естествената става с изкуствена. След добра рехабилитация и пълно възстановяване, те отново танцуват на сцената!

При възрастни пациенти, с изразена остеопороза и трошливи кости, по-добре и по-трайно се закрепват циментните протези. Погрешно някои смятат, че непременно трябва да им се постави възможно най-скъпата протеза. Понякога по-подходяща се оказва по-евтината. Това не означава, че тя е по-малко качествена и нетрайна. Дори най-евтините циментни протези, с които работим, имат срок на годност 20 години! За един възрастен човек това е напълно достатъчно, няма нужда да се охарчва за скъпа става, която ще го „надживее“.

А цените на изкуствените стави? Много важен въпрос!

Цените при различните модели също варират в широки граници – от 1600 до 5000 лв. Скъпите, както казах, са за млади хора със здрави кости, на които им предстои дълъг и активен живот!

Каква част от операцията покрива Здравната каса?

Касата заплаща самата операция, която навсякъде по света е много скъпа. За съжаление за протезата дава само 1080 лв. Т.е. в най-добрия случай поема около половината от цената й. Останалото доплаща „жертвата”.

То всички ние сме жертви на средновековната ни и недомислена здравна система. На Запад възрастните не чакат да закуцат и да се обездвижат. Още при първите признаци на коксартроза сменят ставата, при това с такава, която си изберат…

Да, за съжаление много хора стават инвалиди без време, поради невъзможността да си позволят качествена медицинска помощ и задръстват опашките пред ТЕЛК. А това всъщност излиза много по-скъпо на държавата и обществото!

Как протича една такава операция?

След като се направят всички необходими предварителни изследвания и задължителната предоперативна подготовка за голяма операция, на пациента се поставя упойка в пространството около гръбнака, която обезболява долната половина на тялото, но му позволява да бъде в съзнание. Плюс успокоителен препарат за да се потисне тревожността. Операцията трае от час и половина до 3 часа, в зависимост от случая. Подбираме подходящата по вид и размер за конкретния болен протеза. Изравняваме доколкото е възможно крайниците, ако е налице скъсяване на болния крак. Трябва да се знае, че всеки конкретен случай е индивидуален и за това се прави предварително планиране на оперативната интервенция. Оперираният прекарва първите 24 часа след операцията в реанимация, още там го изправяме на крака, премахва се катетърът и се връща в отделението. На втория ден прави първите крачки с патерици и всеки следващ ден извървява известно разстояние под контрола на кинезитерапевт, упражнява качване и слизане по стълби. В клиниката остава от 5 до 8 дни.

Какви са непосредствените рискове по време и след операцията?

Инфектиране на оперираната става и тромбоемболия. Сега това на практика е напълно предотвратено чрез стриктна стерилност на оперативните условия, мощна атака с антибиотици и инжектиране на противосъсирващи средства по време и след операцията в продължение най-малкото на един месец, за да се попречи на образуването на тромби.

Какво е нужно пациентите да знаят за след оперативния период?

Той е от изключително значение за крайния резултат от операцията. Много е важно всеки ден да има „порции“ движение, редувано от почивка в легнало положение. Ходенето из дома с патерици подобрява кръвоснабдяването и ускорява заздравяването на ставата, но тя не бива и да се претоварва. След първите 4 седмици пациентът може да излезе и на кратки разходки навън. Въпреки че е на крака и може сам да се обслужва, в началото оперираният има нужда от асистент, който да му помага в бита и домакинството – за къпане, готвене, пране, пазаруване и други домашни грижи.

Какво в никакъв случай не бива да прави?

Не бива да кръстосва краката, това може да причини изкълчване на ставата. Не бива да сяда на нисък стол. На тоалетната чиния трябва да се постави надстройка, така че ъгълът на сгъване на ставата да не е по- остър от 90 градуса. Не бива да се навежда повече от 90 градуса, например да вдига нещо от земята. По време на сън, поне първия месец, трябва да има възглавница между краката, която да ги държи раздалечени. И да следи килограмите, да не увеличава твърде телесното си тегло, което допълнително ще натовари новата става и тя по-рано ще се износи.

Докога трябва да ползва патерици?

Периодът на възстановяване е твърде индивидуален. Зависи от възрастта и от състоянието на организма. Патериците са необходими през първите 6-8 седмици, понякога и до 3 месеца. След това е добре поне още един месец подпомагане с канадка или бастун. Пълното възстановяване е 4 до 6 месеца след операцията.

Какво се препоръчва като режим в дълготраен план?

Това също е много индивидуално и зависи от възрастта и здравословното състояние на човека. При правилно протичане би трябвало пациентът да може да води напълно нормален и пълноценен живот, без особени ограничения. Все пак, не бива да носи много тежки предмети, да прекалява със спорта и туризма. Винаги да има едно на ум, че не трябва да претоварва ставата. Тя не е вечна. А повторната й подмяна е по-сериозна и тежка операция, въпреки че у нас вече също се прави във всички добри ортопедични клиники.

артромин
При проблем със ставите – АРТРОМИН!

Оценете статията
Оценка 3.1 от 22 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

От 2 до “Колко струва смяната на става в България?

  1. Недялка Лолова каза:

    Искам да попитам дали здравната каса поема разходите по смяна на раменна става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.