Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Една неочаквана причина за анорексията

Хората, които страдат от анорексия, понякога изпитват гордост от това – колко килограма са успели да стопят. Ново изследване доказва, че анорексията може да бъде подхранвана не само от негативни, но и от положителни емоции.

anorexiaНякои хора с анорексия буквално изпитват задоволство от онова, което постигат, съобщават от medikforum.ru с позоваване на The Daily Mail. Именно това задоволство и гордост създават един затворен кръг, който води до самоубийствено изтощение, коментира Едуард Селби от университета Рутгерс. Той е анализирал емоционалното състояние на 118 жени на възраст 18-58 години, които били лекувани в продължение на две седмици от последиците на анорексията. Изненадващо се оказало, че тези клетници изпитват не само отрицателни емоции, които обясняват състоянието им. Част от тях смятали болестното си отслабване за постижение. Това ги карало буквално да се гордеят – и ето как излиза, че гордостта мотивира нездравословно поведение.

Гордите анорексички отказвали хранене, използвали слабителни и си предизвиквали повръщане, редуцирали калорийността на менюто си до абсурдни стойности. Те постоянно проверявали килограмите си и поемали физически натоварвания в зала. Според експерта подобно поведение се насърчава от специализирани сайтове, които показват и насърчават ненормалната слабост. Това кара някои дами да си поставят неразумни цели и да се гордеят, когато успеят да ги постигнат – макар и с цената на здравето си. Формулата на тяхното лечение според Селби е да свържат преживяването на положителни емоции с други житейски аспекти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *