Овесените ядки диетолозите наричат „най-полезната храна в света“

Със сигурност сутрин, когато бързате, имате нужда от енергия и сила, няма по-добър вариант за закуска от топло мляко с овесени ядки и вкусни добавки като сушени плодове, други ядки, мед

ядки овесени

Овесената каша също се препоръчва като идеална закуска за млади и стари.

Едно от големите предимства на овеса е, че в процеса на преработката му той запазва своите полезни вещества.

По-ниски нивата на холестерола

Пареща купа от прясно сварени овесени ядки е най-добрият начин да започнете деня си, особено ако се опитвате да предотвратите сърдечни заболявания или диабет. Овесът, овесените трици и овесените ядки съдържат специфичен вид влакна, известни като бета-глюкан. Проучване от далечната 1963 г. доказва благоприятния ефект на това специално влакно върху нивата на холестерола. При хора с висок показател консумацията само на 3 грама разтворими овесени фибри на ден обикновено намалява общия холестерол с 23,8%. Това е от голямо значение, тъй като води до намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Аитиоксиданти!

Овесените ядки се съдържат уникални антиоксидантни съединения, които защитават LDL холестерола от окисление. Доказано е, че ако се добави и витамин С, времето, в което холестеролъте защитен, се удължава. Затова лекарите съветват да консумирате овесените ядки с някакъв плод, богат на витамин С – портокали, лимони, киви или пък шипки например.

Предотвратяване на сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е водеща причина за хоспитализация сред възрастните хора в САЩ. Изследователи от Харвард решили да разгледат ефектите от консумирането на зърнените култури спрямо риска от сърдечна недостатъчност. След отчитане на смущаващите фактори (възраст, тютюнопушене, консумация на алкохол, консумация на зеленчуци, употребата на витамини, упражнения и история на сърдечносъдови заболявания) те установили, че мъжете, които ежедневно закусват с пълнозърнести (но не рафинирани) зърнени култури, имат 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *