Кой е най-разпространеният говорен дефект в България?

У нас един от най-разпространените дефекти в говора е непроизнасянето на твърдо Л, което доста често в устната ни реч звучи като УЪ

говорен дефект Причината е, че в звукоизвличането не се включва езикът, който е същественият орган, ползван при произнасянето на Л.

Позицията на езика при твърдо Л (което имаме преди звуковете А, Ъ, 0 и У) е върху задната част на резците на границата с небцето и за него е необходимо по-голямо напрежение. При мекото Л (преди звуковете Е, И, Я и Ю) езикът е по-назад – върху издадената част на небцето, непосредствено над резците, и се постига с по-голяма лекота.

Една от причините за непроизнасянето на твърдо Л е, че някои деца така и не успяват да произнесат звука правилно, докато се учат да говорят. Много често това е, защото родителите им не могат да произнасят твърдо Л, а децата се учат по подражание. Много рядко има случаи, в които физиологични причини предопределят невъзможността за произнасяне. Това може да се случи, ако езикът по една или друга причина (не) достига необходимото място, където се образува звукът. Това може да се коригира чрез логопедични упражнения или в по-обострени случаи с минимална хирургична намеса.

За да разберете дали произнасяте твърдо Л, направете си тест с думата лук. Ако чувате само двата звука УК, значи може би трябва да се поупражнявате не само в беленето на този зеленчук, но и в изговарянето му, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *