Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Джет лаг – истинската причина да сме толкова уморени в понеделник

Знаете ли, че да останете само един или два часа повече в леглото си през уикенда може да внесе хаос в биологичния ви ритъм, от там и нарушение на съня, а да не говорим за настроението ви? Има дори и наименование за това състояние – социален джет лаг (Jet Lag).

Социалният джет лаг става все по-разпространен. Това не е непременно нарушение на съня, а може да бъде тенденция за нарушаване графика на съня ни всеки ден или въобще липсата на режим за сън.

Да останем будни до малките часове в петък и събота вечер и след това да спим в двата дни могат да повредят биологичните ни часовници толкова много, че ние да имаме проблем с приспособяването към нашия „редовен“ режим на сън. Това се случва най-често в неделя вечерта, от което ние сме уморени и нервни в понеделник.

Всичко това се случва, защото ние сме нарушили нашия циркаден ритъм – това е вътрешният ни часовник, който управлява нашето време на сън, събуждане, както и апетита ни.

Така в неделя вечерта получаваме объркан вътрешен часовник с адаптирането към нормалния си график за делничен ден и ето ни „здравей, досадно безсъние в неделя вечер”. Ако променяме графика си на хранене в почивните дни, както и на всички дейности – разходка, излагане на светлина по-късно – всичко това забавя циркадния ритъм.

Естествено, за да избегнете този джет лаг нашите съвети включват:

  1. Спете добре всяка вечер през седмицата;
  2. Избягвайте да спите повече през събота и неделя;
  3. Гледайте да се движите повече през почивните дни и стойте повече време на открито;
  4. Изберете едната нощ – срещу събота или неделя, за да останете на маса с приятели до малките часове. Така ще облекчите симптомите на джет лага.

 

9 храни, които ще ви отърват от безсънието!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *