Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лавандулата е с ненадминати ползи за човешкото здраве

Българските пчели трябва да бъдат дресирани да кацат на лавандула

лавандула Медът от нея е най-вкусен, най-ароматен и най-качествен. Правят го отдавна в Средиземноморието.

Този мед съдържа много етерични масла. Действа успокоително на нервите, стомаха и червата. Препоръчва се при мигрена и сърдечни болести.

България винаги е отглеждала лавандула, но до 2011 г. Франция държи първото място. Тя води както по реколта от 50-60 тона годишно, така и по качество на крайния продукт – маслото. Зараза по растенията обаче стопи наполовина френския добив..Българите тутакси увеличиха насажденията си.

Днес според френски доклад лидер е България, а Франция е неин клиент. Чужди издания определят България като „новия господар на лавандулата“.

Билката е внесена у нас през 1907 г. и се отглежда в Розовата долина. 1 декар дава 300-400 кг цвят, а от тях – 3-5 кг лавандулово масло.

Освен в козметиката лавандулата все по-често се прилага и в кулинарията като овкусител. Французите налагат на пазара смес от 5 подправки под името „Ерб дьо Прованс“. Те са лавандула, чубрица, копър, босилек и мащерка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *