ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не превръщайте детето в емоционален гладник!

Бебето е неспокойно и вие му давате да суче, за да се утеши

дете Няколко месеца по-късно замествате кърменето с бисквита или солета. Вече поотрасналото дете щедро черпите със сладолед, за да подобрите настроението му, когато е тъжно или сърдито. Трябва обаче да си дадем сметка, че по този начин от най-ранна възраст приучаваме децата да задоволяват емоционалните си потребности с храна.

Т.нар. ядене на нервна почва е често срещано явление. Без да изпитва глад, детето може да посегне към храна, когато се чувства самотно, гневно, несигурно, ядосано, неудовлетворено. В съчетание с други фактори, като намалена физическа активност и предпочитание към фаст фууд, емоционалното хранене е предпоставка за наднормено тегло сред подрастващите. А килограмите в повече се отразяват негативно на външния вид, оттам и на самочувствието.

Родителите са склонни да гледат децата си с „други“ очи и оценката им понякога е нереалистична. Известната формула за изчисляване индекса на телесната маса (ИТМ) е валидна и за подрастващите, но трябва да се вземе предвид, че те продължават да се развиват. След като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат, момичетата и момчетата попадат в групи, в които процентно се сравняват резултатите на връстници от един пол. Ако дете има ИТМ в 50-ия процент, това означава, че 50% от връстниците му имат по-нисък и 50% по-висок индекс на телесна маса. Изчислете показателите на вашия наследник и вижте резултата в приложените две схеми.

За да поддържате в норма теглото на вашето дете, специалистите препоръчват след 5-годишна възраст физическата активност с умерена и висока интензивност да е средно 60 минути на ден. Ограничете вредната храна и газираните напитки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *