ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От топлото време най-много страдат устните

Устните реагират на климатичните условия, проявяват чувствителност към недостиг на витамини и стрес

устни

Понякога дават алергичен отговор на козметика и медикаменти.

Заболяванията на устните в медицината се наричат хейлити. Някои се развиват в резултат на постоянно прехапване, дъвчене или често облизване. Този навик, който е на нервна почва, води до оток и болезненост. Същите симптоми причиняват горещи храни или напитки. Устните могат да заболеят след фототерапия или фотоепилация на лицето. Полулигавицата, която е на прехода между външната част на устните и вътрешната, изсъхва и започва да се лющи. Възпаление и ранички причиняват също вируси, бактерии и гъбички. Гъбичните инфекции се развиват като усложнения от анемия, захарен диабет или при замърсяване на зъбни протези. Някои от най-често срещаните хейлити се дължат на химични фактори – червило, паста за зъби, лекарства за локална употреба.

Лечението се състои в премахване на фактора, който причинява заболяването. Терапията може да включи локално приложение на слаби нестероидни противовъзпалителни средства или слаби кортикостероидни кремове. В по-напреднал етап се използват фотопротектори и препарати от групата на антихистамините.

Профилактична функция имат млечните храни. В тях се съдържат вещества, неутрализиращи ферментите и бактериите в слюнката, които могат да предизвикат появата на пукнатини по устните, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *