Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаете за ставите ако страдате от артрит?

Много хора, страдащи от артрит, са въвлечени в пагубен цикъл от болка, депресия и стрес. Като активен участник в контролирането на болката обаче вие можете да развалите този порочен кръг и да преодолеете личните си страхове. Познанието за това, което се случва в тялото ви, ще ви донесе така необходимото спокойствие и ще ви помогне да вземате ясно осъзнати решения.

 кости, стави, остеоартрит, болки в ставите, болки в коленете

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗНАЕТЕ за вашето заболяване, толкова по-голям шанс имате да преодолеете бол­ката и съпътстващите огра­ничения.

 

Кости и стави

Костите се свързват помежду си чрез стави, които могат да бъдат класифицирани в три групи според възможния обем на движение в тях – фиксирани, частично подвижни и свободно подвижни.

 

Фиксирани стави

Те не позволяват никакво движение. Такива са ставите на таза, които имат значение по време на раждането, като улесняват преминаването на детето през родовия канал, както и свързванията между черепните кости (известни като „шевове“).

 

Частично подвижни стави

Те позволяват ограничени по обем движения. Такива са например междупрешленните стави на гръбначния стълб, подпомогнати от фиброхрущялни плас­тини (или „дискове“), които прикрепват прешлените един към друг. Те плътно придържат костите, но и осигуряват известна гъвкавост, така че да можете да се навеждате и разтягате.

 

Свободно подвижни стави

Известни още като синовиални, обикновено за тях става въпрос, когато говорим за артрит. Такива са тазобедрените стави, коленните, лакътните и ставите на пръстите, както и най-подвижните от всички – раменните стави, при които влизащата в ставна ямка глава на раменната кост позволява пълно завъртане на ръката.

 

Какво да кажете на лекаря ако имате остеоартрит?

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *