Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезно или вредно е кафето?

Учените продължават да водят дългогодишния спор за ползите и вредите от кафето

кафе

Кофеинът – основната му съставка, стимулира централната нервна система и действа ободряващо при умствена и физическа умора, но пък може да влияе неблагоприятно на стомаха и сърцето.

Кафето е сред най-добре проучените продукти. То е богато на антиоксидантни вещества, които препятстват настъпването на ранна атеросклероза и играят профилактична роля при някои ракови заболявания. Същевременно напитката може да проявява и някои нежелани ефекти.

Ако сърцето ви е в добро здраве, умерената консумация на кафе няма да навреди. В случай че страдате от повишено кръвно налягане, желателно е да ограничите дозата. Специалистите препоръчват да не пиете кафето чисто, а да му добавяте малко прясно мляко или сметана. Млякото забавя усвояването на кофеина, като по този начин се намалява влиянието на активната съставка върху кръвното налягане.

Известно е, че кафето събужда мозъка и възстановява тонуса на организма. Понякога обаче води до безсъние. По-раздразнителните хора и тези, които имат проблеми със съня, не бива да пият кафе след 16-17 часа.

Ако денят ви не минава без тонизиращата напитка, по-често трябва да посещавате стоматолог. Мазнините и въглехидратите в кафето, както и захарта, с която много хора го пият, са причина за образуването на жълтеникав налеп по зъбите. Той е изцяло естетически недостатък, тъй като не крие опасност от развитие на кариес и други заболявания.

Съвсем скоро лятото официално ще настъпи, затова напомняме, че кофеинът има свойството да дехидратира. За да не оставяте организма на суша при високи температури, комбинирайте кафето с чаша вода.

Поносимостта към кофеина е строго индивидуална и общопрепоръчителна доза трудно може да бъде определена. Симптомите, които издават, че сте прекалили с кафето, са учестено дишане, потене, горещи вълни. Ако сте склонни да минавате границата, пробвайте да замените кафето със зелен чай. Британски учени откриха, че той събужда мозъка по-бързо от кафето, активирайки областта, свързана с паметта и концентрацията. Друго предимство е, че една чаша зелен чай съдържа 3 пъти по-малко кофеин от чаша еспресо, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *