Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезно ли е за децата да бъдат само на вегетарианска храна?

Въпрос на личен избор е човек да се придържа към един или друг начин на хранене

дете зеленчуци

В ранна възраст обаче родителите вземат решение вместо децата. Тяхната задача е да им предоставят всичко необходимо за правилното развитие и растеж. В някои случаи самото дете още от 1-2-годишна възраст отказва да яде месо. Но в повечето случаи малките членове в семейството възприемат хранителните навици на родителите си.

Много лекари са против вегетарианството в детска възраст. Други смятат, че не вреди на подрастващия организъм. По този въпрос са проведени редица изследвания в цял свят. Установено е, че децата, които не ядат месо, имат нормално тегло и ръст. Проучвания сочат, че те консумират повече плодове и зеленчуци, богати на целулоза продукти и приемат по-малко нездравословни храни. Необходимите мазнини, нужни за развитието на нервните тъкани и за усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, Е, се набавят чрез пълномаслено прясно и кисело мляко и месни заместители. Съветът на педиатрите е мазнините, които са и основен енергиен източник за организма, да не се ограничават строго в менюто на детето до 2-годишна възраст.

Родителите на деца вегетарианци трябва да включват в хранителния им план голямо разнообразие от продукти, както и да ги приготвят по различни начини. Ако храненето без месо осигурява всички жизнено необходими съставки в нужните количества, няма причини детският организъм да не се развива пълноценно. Важно е обаче да се намери добър и полезен заместител на месото. За целта може да се консултирате с диетолог. Защото витамин В12 например се съдържа почти изцяло в храни от животински произход. В соевите продукти има известно количество от този витамин, но 90% от него са в неактивна форма. Това е причината някои лекари да препоръчват допълнителен прием на витамин В12 под формата на добавка към храната, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *