Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НОЛПАЗА / NOLPAZA

Съдържа пантопразол, манитол, кросповидон (тип В), натриев карбонат, сорбитол, калциев стеарат в ядрото на таблетката и хипромелоза, повидон, титанов диоксид, свързващи компоненти, оцветители.

nolpazaПредназначение

НОЛПАЗА е лекарствен продукт, чийто прием регулира продукцията на стомашни киселини и нормализира техните стойности. Прилага се при остри състояния на гастроезофагеален рефлукс, при възпаления на хранопровода, причинени от връщане на стомашни киселини, при дразнения от повишена киселинност в стомаха. Приемът по схема предотвратява повторна проява на болестната симптоматика. При възрастни пациенти, които приемат продължително време нестероидни противовъзпалителни средства, програмите с НОЛПАЗА предотвратяват раздразването на стомашната лигавица и увеличената продукция на киселина под въздействието на медикаментите, респективно – поява на гастрит и язва.

Как се приема

НОЛПАЗА се приема по лекарско указание в дози, съобразени с характера на здравословния проблем. Медикаментът се взема един час преди хранене с чаша вода; не дъвчете и не стривайте таблетките!

Обичайната доза е една таблетка от 20 милиграма дневно, освен ако лекуващият не е препоръчал друга доза. Този прием е обичаен при киселини, болки при преглъщане, остри състояния на гастроезофагеален рефлукс. Практиката показва, че подобни състояния се овладяват с помощта на НОЛПАЗА до 4 седмици. При рецидив след това е достатъчно да се вземе една таблетка само когато има повод.

При хронифициран рефлукс може да се предприеме лечение с доза от 40 мг дневно, която при овладяване на симптомите се намалява до 20 мг. Една таблетка дневно за продължителен срок се препоръчва и на възрастни пациенти, които са на терапия с нестероидни противовъзпалителни – така се предотвратява появата на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на НОЛПАЗА може да причини леки и по-тежки алергични реакции – сърбеж, обриви, копривна треска, както и затруднено дишане, учестено сърцебиене, обилно изпотяване, отоци на лицето и шията. Възможно е този медикамент да предизвика кръвоизливи от носа, устата и очите, чувствителност и непоносимост към светлина. Пожълтяването на кожата, за което е съобщавано, се дължи на влошени функции на черния дроб. Допустими са смущения във функционирането на отделителната система, промени в бъбречния статус, парене и болки при уриниране. Ако НОЛПАЗА се приема редовно повече от три месеца, може да се проявят дискомфорт и спазми в мускулите, замайване и дезориентация – признаци, които свидетелстват за понижени нива на магнезия в кръвта. При тежки отклонения в общото здраве като необяснима умора и отпадналост, гадене и световъртеж, халюцинации, чупливост на костите, двойно виждане, депресивни състояния – следва да се консултирате с лекуващия за възможна смяна на медикамента. Периодично провежданите кръвни изследвания могат да установят негативни промени в стойностите на тромбоцити и левкоцити.

Кога НЕ БИВА да се приема

НОЛПАЗА не бива да се препоръчва на пациенти, които имат алергия към някоя от съставките на медикамента.
Пациенти с чернодробни заболявания могат да приемат минималната доза, ако лекуващият прецени това за целесъобразно. В случаи на тежки чернодробни страдания медикаментът е неподходящ.

Медикаментът не е подходящ за лечение на лица под 12-годишна възраст.

Приемът на НОЛПАЗА от бременни и кърмачки може да става само ако лекуващият прецени, че ползата би била по-голяма от потенциалните рискове.

Продължителният прием на НОЛПАЗА изисква периодично проследяване на кръвната картина заради риска от негативни промени на някои стойности.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да бъде уведомен за медикаментите, които приемате в рамките на терапия за друг здравословен проблем. Има опасност паралелният им прием с НОЛПАЗА да усили или отслаби непредвидимо действието на някои от тях, което не е в полза на пациента. Да се внимава за възможни комбинации с медикаменти против гъбични инфекции, лекарства за сгъстяване или разреждане на кръвта, медикаменти за ХИВ-позитивни.
_______
Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 14 таблетки х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *