ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Занимание за зрели жени: футбол-фитнес смъква килограми и кръвно

Учени от родината на футбола препоръчват на солидните дами в Западна Европа да отслабват без йо-йо ефект чрез популярната за милиони игра, а допълнителният бонус е нормализиране на кръвното налягане

Футболът не е просто ритане на топка. Европейски учени от няколко страни установиха ползата от редовните занимания  на зеления терен за жените от средната възраст, предразположени към хипертония. Тези упражнения на чист въздух помагат за сваляне на излишните килограми и връщат кръвното налягане към нормите.

Опитайте най-новия метод за отслабване футбол-фитнес
Опитайте най-новия метод за отслабване футбол-фитнес!

Футболът и фитнеса едва ли се конкурират, но явно съчетанието от тях се харесва на дамите. В тези дни, минаващи под знака на Световното по футбол, учени от Университета на Ексетър съвсем сериозно препоръчват на жените между 35 и 50 години, при които се наблюдава леко повишение на кръвното налягане, смело да завземат зелените терени.

Явлението, наречено с много имена: футбол за свободното време, любителски футбол, (Recreational Football, Rec footy) през последните години получава широко разпространение. В Дания се изпълнява специална национална здравна програма към футболните клубове, предоставящи своите терени, наречена „Футбол-фитнес“.

Участниците в проучването са жени между 35 и 50 години, на които е предложено вместо да вземат лекарства, три пъти седмично за един час да посещават стадиона и да тренират футбол.

Прегледът 15 седмици по-късно показа, че те са загубили средно по 2.3 кг, като са стопили мазнините по талията и ханша. Освен това горната и долната граници на кръвното им налягане спада съответно с 12 и 6 единици.

„Резултатите учудващо са по-добри, отколкото дори при плуването“ – коментира Магни Моор, шеф на националната програма Футбол-фитнес на Дания. Ентусиазмът на дамите е изненадващ – посещаемостта на заниманията е над 90% и няма контузии, а истинско удоволствие от спорта. След края на програмата, въодушевени от постиженията си, повечето са поискали да продължат да ритат топка.

Доктор Питър Круструп, професор в Ексетър, обобщава резултатите на мащабното изследване, с което се ангажират освен британския университет, националните институти на Швеция, Дания и Фарьорските острови: „Не вреди дори на жени в зряла да играят футбол за удоволствие, вместо да се потят във фитнеса. Ефектът на отслабването е траен, без познатия йо-йо ефект, а ползата за стабилизиране на кръвното е неоспорима.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *