Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как и защо се случва така, че се влюбваме

Ето всичко, което трябва да знаете за химията и биологията на любовта:

любов, влюбване, чувства, емоции

Допреди секунда всич­ко е било спокойно и изведнъж бузите ви се зачервяват, в тялото ви се появява необичай­на лекота… И е абсо­лютно невъзможно да отместите поглед от мъжа, който току-що е влязъл в офиса. Всичко е ясно: влюбена сте! Но как се е случило това?

В такива моменти ни се струва, че не сме се срещ­нали случайно, че това е съдба. Но биолозите и физиолозите обясняват раждането на любовта с игра на хормоните, ге­нетични сходства и раз­личия, а също и с фазите на менструалния цикъл, симетрията на чертите на лицето и съотношението на талията и бедрата.

С очи, уши и нос

И при мъжете, и при жените за либидото отговаря най-на­пред мозъкът. При силната половина на човечеството главна роля играе супрахиазматичното ядро – това малко образувание в мозъка е пряко свързано с ретината и с хипоталамуса (орган, който отговаря за изработката на половите хормони). Така че баналното „мъжете обичат с очите“, от гледна точка на физиологията не е далеч от истината. В момента, в който мъжът забележи привлекател­на жена, през цялата система преминава импулс, който ак­тивира изработката на полови хормони.

При жените център на при­вличане е вентролатералното ядро на мозъка – именно край него преминават слуховите пътища. Когато жената чуе уверен глас с нисък тембър, при нея се включва систе­мата за изработка на полови хормони. Така че и тук раз­пространеното мнение се оправдава.

Има един орган, който отго­варя за избора на партньора в равна степен и при двата пола – това е носът. И по-точно – миниатюрен вомероназален орган, който е разположен на границата на носната прегра­да. Той възприема сексуалните аромати – сякаш е „настроен“ да приема само феромоните -веществата, които организмът отделя, за да привлече потен­циални полови партньори.

Привличане на про­тивоположностите

Професор Тим Джейкъб от университета в град Кардиф стигнал от интересен извод, докато изследвал феромони­те. Оказва се, че ароматът на всеки човек е пряко свързан с типа на неговата имунна система. Колкото по-близки са родствените връзки между хората, толкова по-подобни са техните аромати. Вдишвайки феромоните, които излъчва мъжът, жената несъзнателно оценява неговия имунотип и избира партньор, чийто аро­мат е максимално различен от нейния. Това си има при­чина: децата, чиито родители им предават различни гени, притежават по-силен имуни­тет. Природата ни осигурява разнообразие, като ни задъл­жава буквално да отвръща­ме нос от подобните на нас партньори.

Това е потвърдено от изслед­ването на професор Мария де Граса Бикальо от Бразил­ския университет. Тя изучила данните на повече от 90 съ­пружески двойки и стигнала до следния извод: ние се влюб­ваме в хора, които в повечето случаи не са подходящи за до­нори. Това е свързано именно с интуитивното желание да изберем за съпруг човек, кой­то максимално да се отличава от нас по генотип. И най-удивителното според най-новите данни: жени­те, които приемат орални контрацептиви, в буквал­ния смисъл на думата губят своя нюх и правят грешки при избора на бъдещ парт­ньор. Някои учени умуват над въпроса: дали голямото количество разводи по вре­ме на бременност или скоро след раждането на дете не е свързано именно с това, тъй като жената спира да се пред­пазва и разбира, че е свърза­ла живота си с неправилния човек…

Тайните на женския организъм

  • Нашите сексуални предпо­читания зависят от фазите на менструалния цикъл. В различни дни от месеца ние сме готови да изберем мъже от съвсем различен тип – до този извод стигнали учените от Института за човека в Мичиган, САЩ.
  • В периода на овулация, кога­то е най-голяма вероятността да се зачене, жените харес­ват мачовци – едри мъже, с издадена челюст, широки рамене, симетрично лице и фигура… Причината? Тя е в инстинктивния избор на най-здравия от генетична гледна точка самец за създаване на потомство.
  • С настъпването на менстру­ацията забелязваме по-скоро добродушните мъже, склонни към напълняване. Тези мъже едва ли биха обидили жената в дните, когато тя се нуждае от ласки и грижа.
  • Преди овулацията с по­вишено търсене се ползват интелектуалците и романти­ците. Организмът подсказва: настъпва пикът на фертил-ността, трябва спешно да се намери баща за бъдещото дете, а мъжете с детски, леко асиметрични черти налицето ще станат грижовни и надежд­ни съпрузи.
  • След овулацията, когато сперматозоидът вече е оп­лодил яйцеклетката, жените обръщат внимание на на­деждните, стабилни финан­сово хора. Дошло е времето за отглеждане на потомство, значи на преден план излиза способността на мъжа да се грижи за семейството. Биолози от Великобритания са изучили как точно прие­мането на орални контрацеп-тиви влияе на принципа за избор на партньор, измислен от природата. И също стигна­ли до извода, че много жени, които пият такива таблетки, губят способността си да из­бират мъжете „правилно“. При някои в средата на из­куствено създадения цикъл се откриват предпочитания, типични за последната чет­върт от менструалния цикъл: те обръщат внимание само на мъжете, способни да оси­гуряват семейство. Което е напълно обяснимо – все пак оралните контрацептиви имитират хормонален ба­ланс, характерен за първите месеци на бременността.

Избор на мъж

Джефри Милър, психолог от университета в Ню Мексико (САЩ), установил, че стрип-тийзьорките заработват по­вече пари преди и по време на овулация. Други изслед­вания потвърдили: мъжете инстинктивно обръщат по­вече внимание на жените, които се намират във фаза на максимална фертилност. Когато оценяват потенци­алната партньорка, мъжете най-напред обръщат внима­ние на фигурата на жената. Най-много ги привличат умерено пълните жени с малка талия и широки бе­дра. Според антрополозите идеалното съотношение на талията и ханша е 70/100. Именно такива жени имат добро здраве, добра обмяна на веществата и нормален хормонален фон. Значи те могат да родят и да износят здраво дете.

 

 

 Емоционалната слепота е нелечима?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *