Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако не се лекува навреме менингита докарва слепота, глухота и парализи

Преди няколко дни след обичайните за сезона хрема, кашлица и болки в гърлото вдигнах много висока температура – до 39,4 С. Получих и силно главоболие, което продължи два дни. Знам, че така започва и менингита, който е много опасно заболяване. Искам да попитам как да го разпознаем в сравнение с обикновената вирусна инфекция. Така може  да се лекува човек адекватно или поне според лекарските предписания.

Елена Петкова, Хасково

По вашето описание може да се каже, че вие най-вероятно сте прихванала банална вирусна инфекция, която ще отшуми още преди да е излязъл вестника. Това обаче в никакъв случай не означава, че подобна настинка не може да се усложни с менингит. Всъщност какво представлява заболяването, което толкова много ви плаши? Най-общо казано това е възпаление на мозъчната обвивка. То се причинява от вируси, бактерии, , гъбички и др. Наистина става дума за тежко заболяване, което се характеризира с тежко главоболие, висока температура, гадене, повръщане. Не рядко заболяването засяга и  и мозъчното вещество и предизвиква епилептични припадъци със засягане на черепномозъчните нерви /т.нар. туберкулозен менингит/.

Много често се наблюдава и схващане на врата /т.нар. ригидност/, схващане на мускулите на крайниците. 

Лечението на менингита е трудно и продължително. Антибиотиците са вкарват венозно, а понякога и чрез лумбална пункция. Необходими са и няколко изследвания на гръбначния мозък /ликвора/, като по този начин се преценява ефективността на терапията, провеждана до момента. Особено тежък е туберкулозния менингит, който остава трайни промени ако не се лекува навреме – кривогледство, глухота, слепота, парализи и др.

Наистина, менингитът е изключително сериозно заболяване, което се лекува в инфекциозно отделение от инфекционист в сътрудничество с невролог. Затова ако все пак имате някой от написаните в началото симптоми е най-добре да се обърнете веднага към личния си лекар или невролог.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 098/ 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *