Децата се напикават от страх или при наличието на някои сериозни заболявания

Причината за напикаването може да е физическа или психическа. Ето обяснението им от специалисти

дете напикаване

Д р Гизела Зомер: Може е да е от болест

„Ако нощното напикаване е започнало или се е възобновило след 4 годи шна възраст, детето се води на лекар“, пише д р Гизела Зомер. Тя е автор на наръчника за родители „Детски болести“.

Според нея нощното напикаване може да е симптом за: изменения на пикочния мехур; цистит, пиелонефрит; хормонални смущения (нарушение в синтезирането на хормона, отговорен за забавяне на отделянето на урина през нощта); стеснение на препуциума при момичета; възпаление на влагалището при момчетата; чревни паразити; запек; диабет.

Първо се изследва урината. Ако не е наред, се отива на ехограф за бъбреците и пикочните пътища. За момчета е нужна консултация с уролог, а момичета се водят при гинеколог. Може да се изследват изпражненията за паразити. В някои случаи, ако напикаването е инцидентно, може да е просто заради настинка или студени крака.

Доктор Франсоаз Долто: Може да е от страх

Френският доктор Франсоаз Долто изтъква, че напикаването може да е начин за детето да изрази емоции, за които не говори. Ако то не е болно, причините може да са семейни скандали, нервност, стрес, страх, ревност към бебе в семейството. Долто пише, че детето се връща към бебешките навици, защото е изплашено или стресйрано и търси утехата, която е получавало в миналото. А може то
да завижда на прекаленото внимание към новия член в семейството и подсъзнателно да иска да стане пак бебе. Каквато и да е психичната причина, родителят не бива да реагира агресивно, защото проблемът ще се задълбочи. Не бива да унижава детето, нито да му се кара, нито да му се подиграва, пише „Здраве без лекарства“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *