Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПЛАКЕКС / PLAQUEX

Съдържа клопидогрел безилат, микрокристална целулоза, манитол, хидроксипропилцелулоза, кросповидон, лимонена киселина, полиетиленгликол, стеаринова киселина, талк, оцветители.

plakeksПредназначение

ПЛАКЕКС е антитромбоцитен продукт. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци – по този начин се редуцира рискът от тежки сърдечни пристъпи, инфаркти и инсулти. Прилага се при пациенти от рискови групи – преживели инсулт или инфаркт, с диагностицирано стеснение на артериите.

Как се приема

Не започвайте самолечение с този лекарствен продукт! Обичайната доза, предписвана от лекар, е 75 мг дневно. Таблетките се гълтат с или без храна в един и същи час. Ако началото на лечението е предхождано от силна гръдна болка или стенокардичен пристъп, могат да бъдат препоръчани четири таблетки от 75 мг наведнъж.

Продължителността на лечението се определя единствено от терапевта. Не прекратявайте приема на таблетките без лекарско указание!

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПЛАКЕКС може да причини обриви, сърбеж и подуване на устните – най-вероятно става дума за алергични реакции. Приемът на лекарствения продукт в по-дългосрочен план може да доведе до промени в кръвните показатели, които се дължат на отклонения в чернодробните функции. Външно това се изразява в пожълтяване на кожата и/или точковидни кръвоизливи. Съобщавано е също за бърза умора и треска.

Като лекарство с противосъсирващ ефект,  ПЛАКЕКС може да стане причина за кървене в стомашно-чревния тракт, в урината или външно – респ. от носа. Има информация за външно изразени хематоми, които не са причинени от травми.
По-рядко са регистрирани оплаквания като главоболие, световъртеж, замаяност, стомашен дискомфорт и болки в корема, запек и газове. Лечението с ПЛАКЕКС води при някои пациенти до затруднения в дишането, болки в мускулите и ставите, понижаване на кръвното налягане, объркване и халюцинации.

Ако някой от описаните симптоми се проявява след приема на ПЛАКЕКС и не е преходен, а се задълбочава – на всяка цена направете консултация с лекуващия. При внезапно кървене веднага потърсете медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се приема

ПЛАКЕКС не се прилага, в случай че пациентът е алергичен към някоя от съставките на продукта.
Този медикамент не е подходящ за бременни и кърмачки.

Не вземайте ПЛАКЕКС, ако наскоро сте имали кръвоизлив от някакъв вид, ако страдате от язва или сте с тежки чернодробни нарушения.

Медикамент не бива да се препоръчва на пациенти, които наскоро са преживели сериозна травма или хирургична интервенция, или им предстои операция със сериозна кръвозагуба.

Не се прилага при потребители, преживели мозъчен удар в рамките на последната седмица.

ПЛАКЕКС не е лекарство за деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

При изписването на този медикамент предупредете терапевта си, ако сте на постоянна терапия с продукти от някои групи. Паралелната им употреба може да усили или намали въздействието на някое от лекарствата и с това да си навредите. Не е желателно ПЛАКЕКС да се комбинира с нестероидни противовъзпалителни, други антикоагуланти, препарати за лечение на бактериални или гъбични инфекции, хепароид, медикаменти при депресия или за епилепсия.

Усреднена цена в аптеките – 11 лв за опаковка от 30 таблетки х 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *