Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За пръв път: българин с успешна трансплантация на бял дроб

52-годишен българин е първият пациент, завърнал се у нас след успешна трансплантация на бял дроб

Все още у нас трансплантацията на бял дроб не е възможна, но благодарение на международното сътрудничество, 52-годишен българин на име Стефан получи своя нов шанс за живот. Трудната и сложна операция бе извършена на 3-ти януари тази година в Университетската болница на австрийската столица, пише БЛИЦ. За случая бе съобщено едва тези дни, когато при завръщането си от операцията и последващото лечение, пациентът изказа благодарността си към екипа на професор Валтер Клепетко от Виена, медиците от болница „Токуда“ и Агенцията по трансплантации.

52-годишен българин е първият пациент, завърнал се у нас след успешна трансплантация на бял дроб
52-годишен българин е първият пациент, завърнал се у нас след успешна трансплантация на бял дроб

Пациентът повече от година е под грижите на медиците от болница „Токуда“ в София, където е поставена диагнозата идиопатична белодробна фиброза. Тя не е много разпространена, но е жовотозастрашаващо белодробно заболяване, за което съвременната медицина не разполага с лекарствени средства. При него тъканите на белия дроб се видоизменят и загубват свойството да обогатяват кръвта с кислород. Ето защо, пациентът развива дихателна недостатъчност, която рязко съкращава шансовете му за нормален живот. Единственият изход е в успешното присаждане на половин или цял бял дроб, а за това, е нужно нещо различно от късмет.

Именно затова Стефан благодари на българските и австрийските лекари за техния професионализъм, както и на българската Агенция по трансплантация, за добре свършената организационна работа от нейна страна.

С напредването на болестта, лекуващият лекар в отделението по пулмология при столичната болница „Токуда” – доктор Наталия Стоева предлага единственото възможно трайно решение. В търсенето на донор и намиране на клиника, която да извърши самата трансплантация се включва и българската ИА по трансплантации. Стефан е записан в регистъра на чакащите за важния орган, който действа в Европейската общост. Така в н ачалото на настоящата година, след възникване на донорска ситуация, за пръв път на българин бе успешно трансплантиран бял дроб.

Операцията е извършена от екипа на водещия световен капацитет по белодробна трансплантация – австрийският професор Валтер Клепетко. Очаква се сътрудничеството между австрийските и българските специалисти в пулмологията да се развива и в бъдеще, а това дава надежда и на други българи, страдащи от тежкото заболяване, да получат бял дроб след трансплантация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *