Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Водолазна камера спасява от диабет

Кратки сеанси в специална кислородна камера за водолази са в състояние да защитят човека от опасността да развие диабет. Това съобщават австралийски учени след серия от експерименти.

kessonЗа да бъдат предпазени водолазите от т.н. кесонна болест, те прекарват известно време в специална камера за хипербарична оксигенация. Кесонната болест се проявява при рязко изплуване от голяма дълбочина. В камерата водолазът изпитва въздействието на кислород под специално налягане, обясняват от medikforum.ru. Същата камера може да предотврати появата на диабет у застрашени пациенти.

Хипербаричната оксигенация съществено повишава чувствителността на организма към инсулин. Това, както е известно, е хормонът, поемащ захарта от кръвта и съдействащ за отвеждането й до клетките. Инсулиновата резистентност е състояние, при което организмът произвежда инсулин, но не го използва ефективно. Панкреасът се старае да произвежда все нови и нови количества инсулин, за да поддържа нормални нива на кръвната захар. Този баланс обаче не се осъществява, развива се диабет от втори тип.

Резистентността към инсулина е свързана със затлъстяването, особено с натрупването на мазнини около талията. Стопяването на излишните килограми и физическите натоварвания могат да редуцират тази резистентност и това да предотврати или отложи проявата на диабет от втори тип. Изследванията показват, че пребиваването в кислородната камера увеличава чувствителността към инсулина в такава степен, каквато се постига при намаляване на теглото с 13%.

В момента в университета в град Аделаида се провеждат клинични изследвания с доброволци. 20 човека, които са на път да се разболеят от диабет, са се съгласили да участват в опитите с водолазна камера. Очакват се резултатите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *