Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Умен“ пластир спасява краката на диабетиците от ампутация

„Умният“ пластир ще позволи на диабетиците сами да открият началото на опасната диабетна невропатия, която може да им струва ампутация на краката

Иновативният пластир Neuropad помага на диабетиците, като следи отклоненията в човешката пот и променя цвета си от бледо син към розов и червен, ако всичко е наред, съобщава добрата новина британският Daily Mail. Отсъствието на промяна алармира болните, че трябва да се вземат мерки. При диабет съществува повишен риск от увреждане на нервите. Диабетната невропатия, известна като диабетно стъпало, е диагностицирана при повече от половината диабетици и заплашва с усложнения, които може да им струват ампутация на краката.

„Умен“ пластир спасява  диабетиците от ампутация
„Умен“ пластир спасява диабетиците от ампутация

Основната опасност е свързана с невъзможността да се почувства болка при увреждането на тъканите от най-обикновени рани, особено по краката. Нараняванията са трудни за лечение и поради смущенията в кръвообращението. При най-неблагоприятен сценарий, инфекцията се разпространява до гангрена, налагаща ампутацията на крайник.

Типичните процедури изискват посещение при специалист и включват тест за чувствителност, лабораторни изследвания и електромиография, при която електроди се поставят в мускулите, за да се прецени функционирането на нервната система.

Иновативният пластир Neuropad позволява да се оцени опасността на ранен етап. Той използва страничния ефект, проявяващ се в отсъствието на потене по краката, когато нервите са увредени.

В пластира е поставен реагент – кобалтов двухловид, който променя цвета си при контакт с вода. Просто трябва да се събуе кракът, да се залепи на ходилото и след 10 минути всичко е ясно. Според изследване на Оксфордския университет сред 3000 болни, диагностичната точност е 86%, пише британското издание. „Умният“ пластир е в етап на изпитания в Обединеното кралство и дава надежда за спасението на много пациенти от ампутация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *