Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тайната на дълголетието се крие в кръвта!

Науката е на път да разкрие тайната на дълголетието! Нова теория твърди, че продължителността на живота може да се определи по кръвта. Заключението е направено, след като научен екип е изследвал кръвни клетки от 115-годишната Хендрике Ван Андел-Шипър.

hendrikeЖивотът свършва тогава, когато организмът спре да произвежда нова кръв, обобщават идеята от www.kp.ru. Оказва се, че различните мутации, които си заработваме в течение на годините, наистина състаряват, но нямат директно отношение към финала. Така смята екипът от американски и холандски учени, на които било възложено да анализират генома на кръвните клетки на Хендрике.

Госпожа Ван Андел-Шипър е родена през 1890 година и е починала през 2005-а. Старицата докрай била с бистър ум. Аутопсията показала, че в мозъка й нямало и намек за типичните старчески недъзи – Паркинсон или Алцхаймер. С подобен феномен медиците се сблъскали за първи път.

Малко преди смъртта си Хендрике казала на директора на старческия дом, в който живеела: “Тук е хубаво, но повелителят отгоре ми каза, че е време да си тръгвам”. Дълголетницата завещала тялото си на учените, за да разберат как е доживяла подобна възраст.

Разшифровката на генома показала, че в здравите кръвни клетки на Хендрике са се натрупали повече от 400 мутации. Те обаче били концентрирани в некодиращи участъци и не оказвали негативно влияние върху продължителността на живота й.

Удивителното било това, че в момента на смъртта на старицата кръвта й се състояла от компоненти, произведени само от две стволови клетки. Обикновено тази функция се изпълнява от около хиляда стволови клетки. С други думи – запасът на кръвотворните “инструменти” е бил изчерпан, кръвта престанала да се обновява и жената по някакъв начин усетила това.

Обяснението: човекът се ражда с около 20 000 кръвотворни стволови клетки. Те се намират в костния мозък; способни са да се делят интензивно, превръщайки се във всички компоненти на кръвта. Така се гарантира обновяването на кръвта.
С годините способността на стволовите клетки да се делят отслабва. При всяко деление се скъсяват крайчетата на хромозомите – т.н теломери. Според една от хипотезите именно това скъсяване е признак на стареенето.

Възможно ли е да се продължи животът, ако даден човек получава допълнителни кръвотворни стволови клетки? Ангажираните с изследването учени са на мнение, че това не е изключено. Тази задача вероятно ще може да бъде изпълнена от собствените стволови клетки, които са били съхранени още при раждането на човека.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *