ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Що е то „хирург на скорост“?

Има хирург, който се е хвърлял към окървавените си и ревящи от болка пациенти като дуелист, подвиквайки на учениците си „Засечете ми времето, господа, засече­те ми времето!“

 хирург на скорост, операция, бързина

След първия проблясък на ножа му моментално се е чувало стърженето на триона по костите. Бил е като светкавица. За да са свободни и двете му ръце, е стис­кал кървавия нож между зъбите си…“ Така английският лекар и писател Ричард Гордън резюмира оперативната техника на своя сънародник Робърт Листън (1794-1847) в биографичната книга за него. Въпросни­ят се е славел като най-добрия хирург на своето време. Можел е да ампутира крак за по-малко от 3 минути и е спасил стотици хора от бавна и мъчителна смърт вследствие на гангрена. Във време, в което упойката се е появявала единствено под формата на манерка с уиски, хирурзите е трябвало да действат колкото е възможно по-бързо. Затова и попадналите под скалпела на Лис­тън са го възприемали като ангел на мило­сърдието. Но за светкавичните му услуги в немалко случаи се е плащало прескъпо – в преносния смисъл.

хирург на скорост, операция, бързинаЗаедно с гангренясалия си крак например един от пациентите на Листън се прощава и с тестисите си. Всичко се случва само за 2 минути и половина. Кастрираният оживява, давайки сериозно основание на топхирурга да се гордее с постижението си. Но непланирани „про боно“ операции той извършва не само върху пациентите си. Огромен риск да бъдат подложени на така­ва поемат също асистентите му и всички, пожелали да се възхищават отблизо на хи­рургическото му майсторство. Най-прочутият случай на Листън е ярко доказателство ед­новременно за невероятната му скорост и за абсолютното му безразличие към онова, до което може да доведе тя. При въпросната операция той постига шокиращ и неподобрен до момента рекорд от 300% смъртност. За малко повече от 2 минути ентусиазирани­ят Листън ампутира крака на пациента си и пръстите на едната ръка на младия си асис­тент. Междувременно успява да среже пеша на палтото на един от зяпачите. Въпросни­ят умира на място от уплаха. Пациентът и асистентът издъхват по-късно вследствие на следоперативна гангрена. Пълновластието на Листън приключва с по­пуляризирането на етера като ефективно средство за анестезия. Около година преди смъртта си хирургът извършва първата в Ан­глия операция с пълна упойка.

 

 

Каша от чесън и спирт церят гангрена

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *