Начало / Болести и лечение / Признаха соевия сос за ефикасно лекарство против СПИН


Признаха соевия сос за ефикасно лекарство против СПИН

Една съставка на соевия сос успява да пребори ХИВ по-добре от всяко лекарство и това дава шанс на болните от СПИН

Ефикасността на соевия сос в борбата с вируса на човешкия имунодефицит, който може да отключи смъртоносния СПИН е направо зашеметяваща. Експерти на фармацевтичния гигант Merck & Co USA внимателно проверяват резултатите от експеримента на група изследователи от Факултета по медицина към Университета на Мисури. Екипът с ръководител професорът по молекулярна биология и имунология Steven Sarafyanos стигна до заключението, че овкусителят EFdA, съдържащ се в соевия сос, успява да спре развитието на ХИВ по-добре от лекарство.

Пеизнаха соевия сос за лекарство против СПИН

Пеизнаха соевия сос за лекарство против СПИН

За лечебните свойства на EFdA е известно от 2001 година. Изследователи от японската Yamasa Corp., специализирана в производството на соев сос, подробно описват молекулата, на която се дължи специфичният вкус на популярната подправка.

Проучването на полезните качества на соевия сос е продължено в САЩ. Американските учени са открили, че той има същия ефект върху човешкия организъм , както антивирусното лекарство „Тенофовир“, използвано и у нас за лечение на HIV и хепатит. За разлика от медицинския препарат, компонентът на соевия сос се усвоява много по-добре.

Известно е, че пациентите не след дълго развиват резистентност към хапчетата, което намалява ефективността на лечението, разказва ръководителят на екипа Steven Sarafyanos: „Нашият експеримент показа, че при употреба на EFdA подобен проблем е малко вероятно да възникне…” Това се обяснява с присъстващите в соевия сос други съставки, които спомагат за ефикасността на лечебната молекула и нейното по-бавно разграждане в човешкия организъм.

Резултатите от изпитанията на лечебната сила на соевия сос върху болни маймуни са поразителни, споделя биохимикът Michael Parniak от Университета в Питсбърк. „Заболелите животни бяха очевидно зле, и смятахме да ги приспим завинаги. Обаче само след месец експериментална „соева терапия” те отбелязаха удивително подобрение и концентрацията на вируса в кръвта им спадна до минимум.“

Откритието на учените освен хуманна, има и друга стойност. Фармацевтичният гигант е финансирал свое изследване, след приключване на което, възнамерява да произведе ефикасно лекарство против СПИН на базата на соевия сос, съобщават от сайта medikforum.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*