Защо аспиринът е опасен за здравия човек?

Известно е, че лекарите препоръчват аспирина за намаляване на риска от инсулт и инфаркт. Експерти от Управлението по продоволствие и медикаменти в САЩ обаче се съмняват в целесъобразността на подобна профилактика.

asperГигантът Bayer AG се опита да пусне на пазара традиционния си продукт с нова опаковка. На нея се планира да е изписано, че хапчетата са подходящи и за напълно здрави хора именно с профилактична цел. Зад тази грижа обаче стои намерението да се вдигне цената на аспирина. Здравните администратори са отказали да одобрят маневрата, пишат от meddaily.ru. Те настояват в листовките за аспирина да бъде отбелязано, че таблетките могат да се приемат само след консултация с лекар и то от хора, пострадали от инфаркт или инсулт.

Аспиринът, както е известно, предотвратява образуването на тромби и запушването на важни кръвоносни съдове. При всекидневен прием са възможни тежки странични ефекти, например вътрешни кръвоизливи. Клиничните данни от 1990 година до днес свидетелстват, че приемът е добър за оцелелите след инсулт или инфаркт. Медикаментът ги предпазва от повтаряне на събитието.

Същото лекарство за онези, които не са преживели подобно изпитание, може да се окаже твърде опасно – като причини кръвоизливи в стомаха или в мозъка. И въпреки съответната статистика – има много привърженици на редовния прием на аспирин. Сред тях е и Американската кардиологична асоциация. Медиците подчертават, че все пак консултациите със специалист не бива да се пренебрегват. Така например ако един здрав човек е приемал известно време хапчетата всеки ден, той не бива да ги спира без допитване до терапевта си. В подобно действие също има риск.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *