Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Канцерогенен фактор: околна среда

Сами по себе си увреждащите фактори от околната среда не могат да причинят рак. Те са при­чинители на рак „само“ в сложно взаимодейст­вие. Тъй като техният брой и концентрация обаче непрекъснато нарастват, много изследо­ватели приемат, че голяма част от раковите за­болявания днес могат да се свържат с въздей­ствието на заобикалящите ни увреждащи фак­тори. Най-чувствителни по отношение на хи­мическите рискови фактори са бъдещите и мал­ките деца. За канцерогенни се винят например вездесъщите ароматни въглеводороди, амините, алкилиращите субстанции, тютюн, никел, азбест, хромови соли, ториев диоксид, афлатоксин, алкалоид от кръстец, диетилстилбестрол и оксиметолон. Тези вещества водят до директно превръщане на клетките в ракови.

Рисково облъчване

Злополуката с реактора в Чернобил през 1987 г. по печален начин потвърди това, което и без това беше известно след атомните бомби над Хирошима и Нагазаки: който е подложен на йо­низиращо лъчение, носи повишен риск да се раз­более от левкемия. При хората, които след ка­тастрофата с реактора не са били евакуирани, се повиши честотата на малформациите при децата, делът на раковите заболявания нарасна около два пъти.

Радиоактивното облъчване около атомните електроцентрали официално се обявява за 1 милирем, доколкото са спазени всички предписания за сигурност. Действието на освобождаваната т.нар. вторична радиация обаче не е изследвано изчерпателно и до днес.

Източници на лъчение

Средното ниво на радиация в ежед­невния живот достига 60 милирема. Най-голяма­та част от нея се пада на медицинските диаг­ностични и лечебни процедури. Около една четвърт се причинява от газа радон, който се образува при разпадането на ра­диоактивни съставки на строителните материали и се натрупва в лошо проветрени помеще­ния.  От зна­чение е и облъчването при пушене: силно излъч­ващият полоний 210 от тютюневия дим про­никва в най-фините разклонения на белия дроб. 30 цигари на ден означават облъчване на белия дроб с 8 милирема на година.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *