Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Астма

Оплаквания

Пристъпна кашлица и задух. За разлика от брон­хита, оплакванията се проявяват пристъпно и ако се лекуват, бързо отзвучават. Астматичният пристъп най-често започва с дразнеща кашлица, която става все по-мъчителна и е свързана с тежък задух. Накрая се отхрачва жилав прозрачен секрет. Отчаяният опит да се вдиша повече въздух не води до облекчение. Напротив, той влошава пристъпа, тъй като така белият дроб се раздува. След пристъпа той отново се нормализира. Особено трудно е из­дишването. Въздухът предизвиква свиркащ, провлачен шум: свистящо дишане. При леки пристъпи може да го чуе само този, който сло­жи ухо върху гърдите на астматично болния.

Причини

При астма бронхиалната лигавица е свръхчувс­твителна. Вероятно съществува вродена пред­разположеност. Разбира се, нужни са много условия, за да може някой да реагира на отключва­щия дразнител действително с астма. Откога организма не само не приема многообразието от външни дразнения, а отреагира бурно, зависи също от душевната стабил­ност и издръжливост на натоварване на засег­натия . Причинители на астматичен пристъп в полови­ната от всички засегнати са инфекциите на ди­хателните пътища. Само около 20% от астматиците страдат от алергична астма, която се отключва преди всичко от полени, животински косми, домашен прах, химикали и медикаменти. Още по-малко хора страдат от астма при физическо усилие, която се проя­вява при телесно натоварване. При пристъп бронхиалната лигавица набъбва. Освен това мускулатурата в бронхиалната стена се свива и още повече стеснява бронхите. Тъканната теч­ност задебелява бронхиалната лигавица. Сгъс­тената слуз запушва просвета на бронхите.

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ТЕЖЪК АСТМАТИЧЕН ПРИСТЪП?>>

  • По възможност болният да се постави да седне до маса, до която може да седи изпра­вен и да се подпира с ръце
  • Да се погрижим за достатъчно свеж въздух
  • Да се погрижим за спокойна атмосфера. Страхът влошава пристъпа
  • Медикаментите, предписани от лекаря S слу­чай на пристъп, всеки астматик трябва не­прекъснато да носи със себе си. След употре­ба да се запише кога и колко е използуване. При тежък астматичен пристъп са необхо­дими едновременно три медикамента: ампу­ли теофилин за пиене, таблети кортизон за пиене, бронхоразширяващо средство за инха­лация
  • Ако оплакванията се влошат или не се подоб­рят в разстояние на един час, трябва да се извика лекуващият лекар. Ако той не бъде открит: да се отведе болният в най-близка­та болница. Лекарят може да инжектира бронхоразширяващи вещества във вената. Задухът може да се преодолее с въздух, обо­гатен с кислород. В застрашителни случаи може да се проведе изкуствено обдишване

 

Рискът от заболяване нараства

  • при пушачи, замърсен въздух, мъгла, химикали на работното място
  • при чести бронхиални възпаления
  • ако засегнатият или други членове на семей­ството страдат от алергични заболявания
  • при децата. Често те се разболяват между пе­тата и десетата година от живота. Астмата обаче отзвучава в края на пубертета отново

Възможни последици и усложнения

Правилно лекуваната астма не е животоопасна, макар че по време на пристъп астматикът пре­живява смъртни страхове. В повечето случаи астмата не променя трайно белия дроб. Разби­ра се възможно е особено при по-възрастни и ув­редени хора един тежък, нелекуван случай да доведе до тежък кислороден недоимък и по този начин до смърт. Неприятно съпътствуващо дългогодишната астма явление са повтарящи­те се бронхиални възпаления. След по-дълъг пе­риод на боледуване понякога астмата се изявя­ва вече не на пристъпи, а преминава в трайна астма. Това може силно да затормози работо­способността.

Здравословното състояние и самочувствието на един астматик могат да се променят много бързо. За необходимата в този случай промяна на лечението е нужен лекар. Тази зависимост от лекари, спешна помощ и болници е много обре­меняваща. От ограниченията, които се налагат в ежедневието в резултат на това заболяване, еднакво страдат засегнатите, техните парт­ньори и цялото семейство.

Грижата за работното място на един хроничен астматик виси като дамоклев меч над главите на всички. Който не иска или не е в състояние по­вече да носи сам този товар, може да намери разбиращи събеседници в групите за взаимопо­мощ или да потърси помощ при професиона­лист психотерапевт. Профилактика

Астмата сама по себе си не може да се профилактира, но тежките оплаквания и пристъпите могат. При обусловената от алергия астма е необходимо внимателно издирване на болестния причинител. След това трябва, доколкото е възможно, да се избягват контакти с причини­теля.

Необходимост от лекарска помощ

  • веднага след като се усъмните, че страдате от астма. Лекарят може чрез преслушване на белия дроб и насочени въпроси да установи да­ли наистина се касае за астма. Тогава заедно можете да се опитате да откриете причини­теля на астмата. Понякога освен това се на­лага белият дроб да бъде сниман на рентген

Ако вече сте започнали лечение по повод на аст­ма, трябва да потърсите лекуващия ви лекар ако:

  • въпреки лечението, издръжливостта на орга­низма е ограничена
  • нощем се събуждате със задух
  • затрудненията в дишането продължат половин час след приемането на медикамент
  • се налага вземането на медикаменти по-често от на всеки четири часа, за да липсват оплак­вания

Самолечение

Астмата може да бъде лекувана успешно само в тясна съвместна работа на лекар и пациент. Можете да направите няколко неща, за да пре­дотвратите пристъп:

  • установете при какви обстоятелства се про­явява и се опитайте да избягвате тези ситу­ации
  • престанете да пушите
  • избягвайте задимени помещения
  • избягвайте дразнещи вещества като силни миризми, кухненски пари, вредни вещества в атмосферата и на работното място
  • спортувайте. Препоръчва се предимно плуване. Ако в резултат на напрежението се появят оплаква­ния, трябва да вземат лекарствата си някол­ко минути преди натоварването
  • ако студеният въздух предизвиква оплаквания, трябва да покривате устата и носа с шал при излизане при студ навън
  • занимавайте се с автогенен тренинг . Понякога той може да предотврати пристъ­па, по-често обаче го облекчава

Лечение

Най-доброто лечение на астмата е това, при ко­ето пациентът може сам правилно да прецени своето състояние и да отреагира своевремен­но. Това обаче той научава в многоседмично обу­чение от компетентни лекари. Такава една обра­зователна програма включва разбиране на при­чините, последиците и проявите на заболяване­то, измерване на дихателния обем, приложени на предназначените за различни състояния медикаменти, автогенен тренинг, психотерапия. Тъй като възникването на астмата и интензи­тетът на нейните изяви винаги са свързани с душевното състояние, горещо се препоръчва консултация с лекар, специалист по психосоматични болести.

Релаксиращи упражнения могат да помогнат да се установи по-добро равновесие между напре­жение и разтоварване. Някои нетрадиционни лечебни методики като акупунктура и хомеопатия имат известен успех при астмата. В много случаи те могат да подкрепят лечението с ме­дикаменти или да помогнат ограничаването им. Медикаментозното лечение на астмата може да бъде успешно само, когато сте наясно какво и защо трябва да правите. Обсъждайте неясно­тите с лекуващия ви лекар дотогава, докато те се изяснят.

Някои шпрейове и таблети трябва да използвате редовно, от други шпрейове имате нужда само тогава, когато изпитвате недостиг на въздух. Помолете да ви обяснят точно разлики­те и внимавайте да не обърквате предназначе­нието на различните средства.

Медикаменти за профилактика

Веществото кромоглицинова киселина може да предотврати освобождаването от клетките на тези субстанции, които предизвикват аст­матичните пристъпи. Така с кромоглициновата киселина могат да се предотвратяват пристъ­пи. Това помага особено на децата, ако я вдиш­ват редовно няколко пъти дневно.

Медикаменти разширяващи бронхите

Тези средства отпускат мускулатурата около бронхите и предпазват бронхите от стеснява­не при дразнене. Някои от тези медикаменти трябва да се вдишват като „дозиран аерозол“ (шпрей), други да се приемат като таблети, а трети да се пият от ампули. Как правилно да се прилага дозираният аерозол е описано по-горе. При всяко натискане се освобождава точно из­мерено количество действуваща субстанция.

Кортизонови препарати

Кортизонът води до отбъбване на бронхиалната лигавица и намалява производството на слуз. Действието му трябва да се изчака. Шпрейовете, съдържащи кортизон могат да предот­вратят пристъп, но не да го прекратят. Само ако останалите медикаменти не облекчат или намалят пристъпа, е целесъобразно, да се прие­ме кортизон на таблети. Тези средства могат да имат изразени странични действия.

Медикаменти при астма

За профилактика – Allergospasmin – най-важни странични действия: Сърцебиене, треперене на ръцете, неспокойствие.

Intal  – най-важни странични действия: Дразнене на гърлото и бронхите, много рядко бронхоспазъм.

Бронхоразширяващи медикаменти за инхалиране – Berotec, Broncho Spray, Bricanyl , Sultanol.

Бронхоразширяващи медикаменти за пиене – Aerobin,        Isophyllen, Aerodyn, Mundiphyllin, Afonilum, PulmiDur,  Alupent, Solosin, Atenos, Spiropent, Bricanyl-Duriles, Sultanol, Bronchoretard, Theospirex, Euphyllin, Unifyl, Euspirax, Uniphyllin. Най-важни странични действия: Според меди­каментозната група – смущения в храносмила­телния тракт, смущения в съня или мускулен тремор, неспокойствие, сърцебиене, болки в сърцето.

Дозирани аерозоли за профилактика, съдържащи кортизон – Auxiloson, Pulmicort, Becloturmant, Sanasthmax, Becotide, Sanasthmyl, Bronalide, Viarox. Най-важни странични действия: Намалена противоинфекциозна защита, чести гъбични инфекции. Могат да се използу­ват, като след всяко инхалиране устата се из­мива обилно с вода.

Едновременно използване на медикаменти

При редки астматични пристъпи често е достатъчно да се използва разширяващ бронхите шпрей само при оплаквания. Който страда чес­то от астма и получава опасни пристъпи, тряб­ва редовно да приема различни медикаменти, на­пример редовно да пие бронхоразширяващи таб­лети и допълнително няколко пъти дневно да се инхалира с един или повече шпрейове. Само ако редовно прилагате предписаните ви медикамен­ти, водите си точен дневник за това и в допъл­нение отбелязвате вида и времето на поява на възможни странични действия, можете съвмес­тно с лекаря да установите, кои комбинации от медикаменти ви помагат най-добре и същевре­менно имат най-малко странични действия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *