Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на матката (маточен карцином)

Ракът на матката най-често е „рак на маточна­та лигавица“, тъй като много рядко има злока­чествени промени на подлежащата мускула­тура.

Оплаквания

Необичайни, засилени или удължени кръвотече­ния. Слаби кръвотечения без връзка с менструа­ционния цикъл. Кръвотечения след критическа­та възраст.

Причини

Неизвестни. Приема се, че към възникването на болестта има отношение недоимъкът на гестагени

Риск от заболяване

Рискът се повишава бавно във възрастта след четиридесетте и върхът му е между шестдесе­тата и седемдесетата година от живота. Карциномът на матката заема трето място сред злокачествените тумори в областта на женски­те гениталии след рака на гърдата и рака на маточната шийка.

Ракът на матката се среща по-често сред жени, които не са раждали, отколкото при майките. Обсъжда се повишаване на риска при наднорме­но тегло, захарна болест и високо кръвно наля­гане.

Възможни последици и усложнения

Ракът на матката нараства бавно и се проявя­ва рано с кръвотечения. Ранното откриване и лечение помагат да се избегнат опасните за жи­вота усложнения. Ако не се лекува, матката се увеличава, възникват оплаквания от повишен натиск и болки. Накрая ракът се разпространя­ва върху маточната шийка, малкия таз и извън него.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

При неясни, непривични, засилени или удължени кръвотечения.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Матката се отстранява заедно с яйцепроводите. Яйчниците, които произвеждат хормони, все пак се запазват. Ако това се осъществи в ранния стадий, след петгодишно наблюдение шансовете за оздравяване са между 70 и 80 про­цента. Не се налага лъчелечение, ако туморът е останал в границите на маточната лигавица или е прораснал незначително в мускулатурата.

В останалите случаи след операцията се налага лъчелечение.

Без матка повече няма да имате менструация и не можете да имате деца. Това обаче не би тряб­вало да повлияе вашето влечение и любовен живот.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *