ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на маточната шийка (цервикален карцином)

Оплаквания

В ранния стадий протича без оплаквания. По-късно могат да се появят контактни кръвоте­чения, например при полов акт. Болки най-често се появяват едва когато се засегнат и съседни­те органи.

Причини

Изглежда, че съдържащите мазнини секрети на жлезичките в областта на препуциума при мъ­жете (смегма) могат да имат канцерогенно дей­ствие по отношение на маточния зев и маточ­ната шийка. Във връзка с възникването на ту­мора се обсъждат също така и папиломатозни вируси.

Риск от заболяване

След рака на гърдата цервикалният карцином е най-честият тумор в областта на женските ге­ниталии. Той се среща значително по-често при жените в тези части от населението, в които хигиената на гениталиите при мъжете е недос­татъчна. Ако към това се прибавят и често сменящите се сексуални партньори, рискът от за­боляване се повишава. Какво е значението на хигиената става ясно в културите, в които мъже­те биват обрязвани. Еврейките например боле­дуват далеч по-рядко от цервикален карцином, отколкото жените от християнското култур- но пространство.

Възможни последици и усложнения

Разпространение върху матката и други органи като кости, черен дроб, пикочен мехур, черва, лимфни възли.

Профилактика

Тя трябва да ангажира вашия сексуален парт­ньор: най-важната профилактика е ежедневно­то. основно измиване на пениса. При това той трябва да издърпа назад препуциума и да от­страни с чиста вода всички остатъци от смег­ма около главичката на пениса.

Необходимост от лекарска помощ

При неизяснени кръвотечения, които се явяват извън менструалния цикъл. Редовните профи­лактични прегледи при гинеколог подпомагат ранното откриване.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ранен стадий: С лазер се снема повърхността на лигавицата.

Късен стадий: Конизация. При нея от маточния отвор се изрязва един конус. Тази операция ед­новременно е диагноза и терапия: с тъканната проба може да се установи доколко е напреднал туморът. При тумори, разпрострели се наши­роко, се отстраняват матката, заедно с маточ­ната шийка и лимфните възли в малкия таз. Мо­же да се наложи облъчване, ако са засегнати и съ­седните тъкани.

Без матка повече няма да имате менструация и не можете да имате деца. Това обаче не трябва да повлиява вашето влечение и любовен живот.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *