ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хипотиреоза, кретенизъм, микседем

Намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза)

Човек може да се роди с намалена функция на щи­товидната жлеза, но тя може да се развие и в последствие.

Оплакванията са различни според това дали се касае само за недоимък на хормони или те изця­ло липсват.

Кретенизъм (вродена хипофункция на щитовидната жлеза)

Ако понижената функция на щитовидната жле­за у една бременна женя не се лекува достатъчно. при детето това може да доведе до анома­лии на скелета и нервната система.

Ако хормоните на щитовидната жлеза изцяло липсват, се раждат силно увредени умствено и физически деца (кретени). Лечението замества само липсващите хормони на щитовидната жлеза. Дефектите в развитието остават необ­ратими.

Поради това през първата седмица след ражда­нето в рамките на превантивните изследвания на кръвта се определя и нивото на хормона, сти­мулиращ щитовидната жлеза (ТСХ).

Микседем (придобита хипофункция на щитовидната жлеза)

Оплаквания

Намалена работоспособност и възможност за концентрация, умора, постоянно зъзнене. Вът­решният и външният ритъм на живот се заба­вят, човек затъпява и става ленив. Депресивни настроения утежняват живота му. Тези призна­ци често не се разпознават от лекарите. Обик­новено се казва: неспецифични възрастови оп­лаквания. Може, но не е задължително, да е нали­це гуша. При изразен хормонален недоимък пра­ви впечатление сухата, гладка кожа. Косата щръква, гласът загрубява.

Кърмачетата са впечатляващо спокойни, сучат лошо и имат запек. По-големите деца израст­ват подчертано бавно и късно навлизат в пубер­тета. Тяхната интелигентност може да е огра­ничена.

Причини

  • всички причини, които водят до развитието на гуша
  • намаленото количество хормони на щитовид­ната жлеза може да бъде резултат от лечение
  • с медикаменти, операции, облъчвания или въз­паления на щитовидната жлеза
  • защитната система на организма може да открие в щитовидната жлеза „враг“ и да раз­руши тъканта й
  • в редки случаи хормоналните жлези в мозъка не образуват достатъчно тропни (стимули­ращи) хормони, така че щитовидната жлеза не получава импулси за хормонална продукция

Риск от заболяване

Почти всеки стотен човек има понижена функ­ция на щитовидната жлеза. Жените се засягат пет пъти по-често от мъжете. Най-често бо­лестта се открива между 40-та и 60-та година от живота.

Възможни последици и усложнения

Смущения в кръвообращението, промени на сър­цето и белия дроб, набиране на течност в орга­низма (едем, напр. около очите), железен недои­мък. При жените менструационният цикъл ста­ва нередовен, при мъжете се загубва влечението към секс.

Ако при едно дете заболяването се открие твърде късно и то не получава липсващите хор­мони редовно, физическото и умственото му развитие може да бъде затормозено.

Само в много редки случаи намалената функция на щитовидната жлеза може да бъде причина за наднормено тегло.

Профилактика

Новородените се изследват в рамките на пре­вантивните изследвания за намалена функция на щитовидната жлеза.

Необходимост от лекарска помощ

ако забележите върху себе си или вашето де­те гореописаните промени

ако във вашето семейство или роднински кръг има хора с гуша, трябва да бъдете особено внимателни

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

L-тироксин на таблетки замества липсващите хормони. В началото той трябва да се дозира по много малко и постепенно да се покачва. В про­тивен случай ускорената обмяна на веществата ще бъде прекалено усилие за приспособените към бавен ход органи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *