ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диабет и мозъчна деградация: ето каква е връзката!

Хората с диабет от втори тип често страдат и от дегенеративни мозъчни проблеми. До този извод са достигнали учени от университета в Пенсилвания.

Brain-Personality-imageАмериканските изследователи разкриват, че при пациентите с тежка форма на диабет от втори тип се намалява количеството на мозъчната тъкан. Това се доказва чрез томографски изследвания, описват от medikforum.ru. Обемът на мозъчната тъкан при такива пациенти е редуциран дори в случите, когато диабетът е в умерена степен и заболяването е контролирано с помощта на медикаменти.

Диабетиците, чиято диагноза е била поставена преди 15 години, били с чувствително намалено количество на сивото вещество – сравнено с други, чието заболяване е диагностицирано преди 4 години. На всеки десет години болният от диабет буквално удвоява скоростта, с която остарява мозъкът му в сравнение със здравите връстници.

По-рано е считано, че тези процеси се развиват поради намаления приток на кръв в мозъка – по тази причина диабетиците по-често получават инсулти. Освен това проблемите със захарните нива в кръвта се отразяват на състоянието на сърцето и влошеното оросяване на крайниците. При последните проучвания обаче експертите са открили още един път, по който диабетът атакува мозъка.

Наблюдавайки здравето на 614 пациенти с диабет, те установили наличието на нервнодегенеративен вариант за смаляването на мозъка. Нашият мозък губи с възрастта от обема си до два кубически сантиметра – това се счита за нормално. При диабетиците обаче споменатият показател е двоен – т.е. 4 и повече кубически сантиметра.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *