Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Протеин отговорен за образуването на метастази

Без този протеин клетките в тялото не могат да образуват метастази

Учени откриха функцията на един протеин, без който не могат да се образуват метастази в клетките. Това е протеинът периостин, който естествено присъства в човешкия организъм, пише Франс прес за резултатите от едно изследване.

Швейцарски учени установиха, че без него метастазите не могат да се образуват от раковите клетки. На учените е известно, че метастази се образуват само от някои ракови клетки, от така наречените столови ракови клетки. Това може да стане само, ако имат подходяща среда. Точно тази роля играе протеинът периостин, а необходимата за това среда е наречена от специалистите „ниша”.

метастази
Без този протеин клетките в тялото не могат да образуват метастази

Учени от изследоватеския институт за рака в Швейцария и Федералния политехнически институт в град Лозана, успяха в опитни мишки да изолират този протеин в техните „ниши” и с това доказаха, че без него не могат да се образуват метастази в изследваните гризачи.

Проф. Йорг Хуелскен от изследователския екип, заяви, че без протеинът периостин раковите стволови клетки не успяват да образуват метастази из телата на опитните мишки. В негово отсъствие те или умират или просто не растат. Сега учените са на мнение, че блокирането на този протеин възпрепятства образуването на метастази.

Проф. Йорг Хуелскен, обясни че са разработили антитяло, което се залепва за протеина и спира функционалността му. Така те се надяват да успеят да спрат процеса на образуване на метастази.

Не са правени досега експерименти с хора и не се знае дали ще имат същия ефект както при опитните гризачи. Освен това блокирането на протеина в опитните животинки дава малки странични ефекти, същото може да се получи и при човека. Резултатите от новото изследване са публикувани в списание „Нейчър“.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *