Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Срещу маларийните паразити е създадена нова ваксина в експериментален стадий

Нова ваксина има способността да неутрализира маларийните паразити, които са причина за смъртта на хиляди души

Срещу маларийните паразити е създадена нова ваксина, която има способността да неутрализира маларийните паразити, които са причина за смъртта на хиляди души всяка година. Учени от Великобритания са създателите й, пише Ройтерс.

При проведените изпитания на ваксината върху опитни зайци и мишки се установи, че способства появата на антитела срещу щамове на паразита P. falciparum, който причинява повечето смъртни случаи причинени от малария.

Екипът от учени има намерение да започне да започне изпробването й върху хора до 2 години. Все пак окончателното завършване на ваксината се очаква да стане след 10 години.

Действието на новата ваксина е насочено към рецептора на протеина RH5, за който се знае, че към него паразитът на маларията се захваща, за да може да влезе в червените телца на кръвта, в които се размножава и така става разпространението й.

ваксина
Срещу маларийните паразити е създадена нова ваксина в експериментален стадий

Данни на Световната здравна организация сочат, че всяка година има около 243 милиона случаи на заразяване с малария, от които около 863 000 завършват със смърт. Така например през 2009 г. са починали от малария 781 000 души, а през 2010 г. – 655 000 души.

Един от най-смъртоносните щамове е Plasmodium фалципарум, който е причина за смъртта на 9 от всеки 10 смъртни случая. Починалите от малария са главно бременни жени и деца от Африка.

Екипът от учени от Института Jenner в университета в Оксфорд, водена от д-р Саймън Дрейпър, в съвместна работа с техни колеги от Wellcome Trust Sanger институт и Medical Research Institute в Кения по програма за научни изследвания в Kilifi, Кения, показват, че са разработели ваксина, която предизвиква отговор на антитяло в животински модели и е способна да неутрализира всички тествани щамове на паразита Р. falciparum.

Професор Адриан Хил от Wellcome Trust, който е старши изследовател в университета в Оксфорд, каза, че ваксини срещу малария е изключително трудно да се разработят, защото антигените на паразитите, които са обект на ваксините, са склонни да бъдат генетично много разнообразни.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *