ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем при изгаряне?

Изгарянето на кожата с гореща течност или горещ предмет е често срещан битов инцидент

изгаряне

Много е важно да реагирате адекватно, за да не настъпят усложнения и за да се възстанови по-бързо засегнатото място.

Най-напред трябва да определите степента на изгаряне. При най-ниската е поразена само горната част на кожата. Тя се зачервява, става по-влажна и леко болезнена при допир. Има значение и площта на изгореното място. Ако е малко, тогава също е първа степен. При втора степен е засегнат и вторият слой на кожата или поражението се разпростира над 7-8 см в диаметър. Тогава се появяват големи петна, интензивни зачервявания, отоци. Усещането за болка е значително по-силно.

Първото, което трябва да направите при изгаряне от първа и втора степен, е да охладите болното място. Дръжте го под студена течаща вода поне 5 минути или направете студен компрес. В никакъв случай обаче не използвайте лед, защото може да предизвикате измръзване. Покрийте изгорения участък с чиста стерилна марля. Не използвайте дебела памучна кърпа, защото ще предизвика дразнение. Не притискайте и не движете марлята. Превръзката намалява контакта на въздуха с раната, което намалява болката и предпазва възпаленото място. Ако болката е силна, вземете аналгетик. Погрешно е да се маже раната с крем, тъй като може да попречи на правилното заздравяване. В никакъв случай не разкъсвайте пришките. В противен случай рискувате да увеличите риска от инфекция.

При трета степен на изгаряне потърсете незабавно спешна медицинска помощ. Засегнатите участъци придобиват черен цвят или пък са сухи и бели. Често се появяват трудности с дишането. Третирането на големи и дълбоки рани със студена вода може да предизвика шок. Не се опитвайте да премахвате дрехите върху изгореното място. Покрийте засегнатите зони с леко навлажнена стерилна марля чиста дреха или кърпа, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *