Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов пробив в медицината с възстановяване на органи при мишки

Учени успяха да възстановят напълно органи на живи опитни мишки, което дава надежда за прилагането му и при хората

Учени от Великобритания успяха да възстановят напълно органи на живи опитни възрастни мишки, което дава надежда за прилагането му и при хората. Това е нов пробив в медицината за успешно лечение на органи повредени при различни болести или от други причини, пише „Дейли Мейл”.

възстановяване на органи
Нов пробив в медицината

Изследователите успели да възстановят тимусна жлеза, която е лимфоидна. Това е постигнато чрез активиране на един природен механизъм, който отказва да работи с напредването на възрастта.

След възстановяването си жлезата заприличала по структура и състав на жлезите в младите мишки. Освен това започнала и да функционира отново. Това довело до производство на борещите се с инфекции Т-клетки. Опитната мишка с възстановена жлеза е имала вече по-голяма такава в сравнения с другите мишки, но които не бил приложен методът. Клеър Блекбърн, учен от Центъра за регенеративна медицина в столицата на Шотландия Единбург, обясни, че възстановяването е станало възможно благодарение само на въздействието на един белтък. Това е белтъкът FOXN1, който задейства ключови гени в тимусната жлеза. Някои генетични изменения в мишките са били използвани, които е можело да повишат равнището на белтъка FOXN1, за което са помогнали влиянието на химически сигнали.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *