ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Венерически болести, кандидиазис

В целия свят болестите, пренасяни по полов път, са сред най-широко разпространените за­разни заболявания и през последните десетиле­тия постоянно се увеличават като цяло. Причи­ните за това следва да се търсят в по-мобилния живот и по-необузданите сексуални контакти и различни сексуални практики. Днес прогресивни­те методи за диагноза и лечение в повечето слу­чаи на заболявания бързо се справят с инфекци­озната опасност от заразените и ги излекуват. „Класическите“ венерически болести сифилис, трипер, мек шанкър и двете по-рядко срещани заболявания венерически лимфогранулом и вене­рически гранулом трябва да се заявят от лекаря в здравната служба. Върху формулярите се ре­гистрира само броят на заболяванията, но не и името на пациента. По честота на проявление тези „класически“ венерически болести вече са надминати от други преносими по полов път за­болявания като инфекции с трихомонади и хла- мидии, гъбични заболявания или обикновен хер­пес. За тях обаче не са въведени регистрацион­ни данни и сведения за честотата на проявлени­ето им.

Можем да се надяваме, че с постепенно увелича­ващото се използване на презервативи като предпазно средство срещу СПИН през следва­щите години ще се ограничи и разпространени­ето на болестите, преносими по полов път.

 

Гъбични заболявания на половите органи (кандидиазис)

Оплаквания

При жените: Обикновено възниква силно възпа­ление на вагината със слабо течение. Срамните устни са зачервени и набъбнали, евентуално об­ложени с ронливо, подобно на извара покритие и силно сърбят. Могат да се появят и парещи болки и усещане за тежест и горещина в таза. При мъжете: Главичката на члена и препуциума са възпалително зачервени, често дори откри­ти и сълзящи. Понякога по тях има бели налепи.

Причини

Гъбичките паразитират върху кожата и лигави­цата на здравия човек. Развитието на болест­но състояние се благоприятства от намалена имунна защита срещу болестотворни зароди­ши при:

  • постоянна влажност на кожата
  • захарна болест
  • изменяща се хормонална картина (напр. при вземане на противозачатъчни таблетки, при бременност, недостиг на естроген в старчес­ка възраст, приемане на кортизон)
  • приемане на антибиотици
  • приемане на имунопотискащи средства
  • тежки форми на анемия

Риск от заболяване

Гъбичните инфекции се срещат все по-често. Причината за това следва да се търси в твърде голямата консумация на захар, увреждане на ки­селинното покритие на кожата, например в ре­зултат на твърде често къпане, спортуване, са­уна и др. под., и понеже лекарите все по-често предписват антибиотици. За гъбични инфекции на половите органи способства и твърде тясното бельо.

Възможни последици и усложнения

Заразяване на сексуалния партньор.

Профилактика

По-свободно долно бельо, храна, бедна на въгле­хидрати. Презервативите предпазват от инфекции.

Нужда от лекарска помощ

Когато забележите описаните симптоми.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

На първо място следва да бъдат изключени всич­ки фактори, които благоприятстват гъбичната инфекция, например за няколко месеца да се спрат хормоналните противозачатъчни сред­ства. При инфектирането само на единия парт­ньор следва винаги да се лекува и другият, за да се изключи пренасянето на инфекцията.

При жените: Медикаментите се вкарват дирек­тно във вагината. Подходящи са съдържащите имидазол вагинални свещички и/или кремове, ко­ито се прилагат всяка вечер в продължение на пет до десет дни. Само при упорити случаи се налага вътрешното приемане на кетоконазол – таблетки (Nizoral).

При мъжете: Прилага се крем, съдържащ имида­зол, който се нанася по засегнатите места от седем до десет дни и в повечето случаи достатъчно добре се справя с възпалението на главич­ката и препуциума. Често при недостатъчно последователно проведено лечение са възможни и рецидиви.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *