БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Рак на простатата

Оплаквания

Най-често в ранния стадий не се появяват оп­лаквания. В напредналия стадий оплакванията се подобни на тези при уголемяването на проста­тата: чести позиви за уриниране, тънка струя на урината, нощни капки, все по-намаляващо ко­личество урина. В тежките случаи в урината или в семенната течност се намира кръв. Болки в кръста обикновено се появяват едва когато ве­че са се образували метастази.

Причини

Причините са неизвестни.

Риск от заболяване

Ракът на простата се среща много често, но принадлежи най-често към „дремещите“ видове рак на възрастните. Най-често се проявява след шестдесетата година от живота и в продълже­ние на години може да остане незабелязан и без други последици. Всеки втори мъж в седмото десетилетие „приютява“ рак на простатата, но той се открива в малко случаи: ако пробие кап­сулата и даде метастази – най-често в костите.

Възможни последици и усложнения

Дремещият карцином на простатата в продъл­жение на години може да остане без послед­ствия.

При по-младите хора ракът на простатата е много рядък, но много бързо се изражда злокачествено.

Профилактика

Не е възможна профилактика. Чрез ректално или ултразвуково изследване обаче е възможно ранното му откриване. Лекарят опипва с пръст или ултразвукова сонда простатата през дебелото черво.

И двете изследвания би трябвало да са включе­ни в годишните безплатни профилактични прег­леди на всеки мъж след 45-та година от живота.

Необходимост от лекарска помощ

Най-късно, когато се появят гореописаните сиг­нали.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ректалното и ултразвуково изследвания не да­ват абсолютна сигурност за това, дали се касае за рак. Това дава само микроскопското изслед­ване на взета тъканна биопсия.

При младите хора оперативното отстранява­не на цялата простата и семенните мехурчета може да излекува тумор на простатата, който все още не е пробил капсулата. Десет години шанс за преживяване съществува според броя на „агресивните“ туморни клетки в 65 до 75 про­цента. Ако раковият тумор е голям и вече е над­скочил границите на простатата, целесъобраз­но е лъчелечение:

– високоволтово облъчване отвън или

– вграждане на радиоактивен материал (имплантация на радионуклеотид) в тумора

Ако ракът вече е дал метастази, се налага хормонално лечение. То отнема на организма дей­ствието на мъжките полови хормони като ця­ло. При 80 на сто от болните това може с годи­ни да задържи разрастването на тумора, дори да доведе до обратно развитие на рака и метастазите. Понякога е целесъобразно тази тера­пия да се подкрепи с отстраняване на тестикуларната тъкан, а с нея и на хормонопродуциращата тъкан. Кастрацията посредством меди­каменти и/или операция има като последствие заглъхване на сексуалното желание.

Ако хормоналната терапия няма резултат, е възможна химиотерапия. При метастазите в костите облъчването веднага води до освобож­даване от болките.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *