БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Аденом на простатата (уголемяване на простатата)

Оплаквания

Заболяването се развива в три стадия, които се проявяват с различни оплаквания:

-отначало зачестяват позивите за уриниране, включително и през нощта

-след това силата на уринарния ток намалява, пикочният мехур не се изпразва напълно

-накрая може да се стигне до пълна задръжка на урината, при което обаче от друга страна от пикочния канал непрекъснато капе. Нощем се стига до подмокряне. Прибавят се признаци за нарушение на бъбречната функция като жаж­да, загуба на тегло, повръщане, диарии и от­падналост.

Причини

Мъжкият организъм произвежда не само мъжки, но и женски хормони. Те оказват влияние върху вътрешната жлеза на простатата, а мъжките върху външната. В годините на климактериума производството на мъжки хормони престава. В резултат на това вътрешната жлеза се уголе­мява, тъй като хормоналното равновесие се из­мества по посока на женските хормони. Външната жлеза обаче за която вече не се дос­тавят достатъчно мъжки хормони, се набръчк­ва и в хода на годините все повече се притиска. Тогава туморовидното увеличение на проста­тата стеснява пикочния канал.

Puck om заболяване

Уголемяването на простатата започва някъде около петдесетата година от живота. Колко години ще изминат, докато се появят описани­те по-горе оплаквания, зависи от посоката на нарастване.

Възможни последици и усложнения

Остатъчната урина в мехура благоприятства инфекции, които не се излекуват, тъй като отсъства плакнещото действие на уринарния ток. В резултат на това може да се стигне до възпаление на бъбречното легенче, сбръчкване на бъбрека, бъбречна недостатъчност и от­равяне на кръвта. Във всеки стадий внезапно може изцяло да се преустанови отделянето на урина. Често това се причинява от алкохолни на­питки.

Профилактика

Обусловеното от възрастта уголемяване на простата не може да бъде спряно.

Необходимост от лекарска помощ

Ако забележите описаните оплаквания.

Самолечение

-избягвайте продължителното седене, погри­жете се за достатъчно движение

-пийте малко, по възможност се откажете от алкохола

-никога не потискайте позивите за уриниране, за да не се препълва пикочният мехур

-ходете редовно по голяма нужда

-при възможност – топли седящи бани

Лечение

Все още уголемяването на простатата се леку­ва в началния стадий с мъжки полови хормони (андрогени), въпреки че няма ефект и допълни­телно повишава риска от рак на простатата. Това лечение трябва да се отклони.

Растителни медикаменти, които съдържат ситостерин, могат да доведат до преходно отбъбване на простатата и по този начин да об­лекчат оплакванията.

Във втория и третия стадий вътрешната жле­за трябва да се отстрани оперативно. Изборът на оперативно поведение зависи преди всичко от големината на простатата.

В три от четири случая туморът се изтегля с електрическа примка през пикочния канал. Бол­ничен престой само от пет до седем дни, относително малко болки и бързо оздравяване са пре­димствата на този метод.

При големи тумори се оперира отвън. Това удъл­жава престоя в болница и болките поради външ­ните рани. Замразяването (криотерапия) носи само облекчение, най-често обаче не и трайно излекуване.

Постоперативни усложнения

Необходимият след всяка от тези операции ка­тетър води до инфекция на пикочните пътища, която трябва да се лекува с антибиотици.

С излющването на вътрешната жлеза мъжете най-често загубват оплодителната си способ­ност, тъй като семенната течност не се изпръсква, а преминава в мехура и се изхвърля на­вън едва при следващото уриниране. Напротив, способността на члена да се втвърдява, най-чес­то се запазва. Ако сте угрижен за това дали и как ще бъде възможен полов живот след опера­цията, поговорете с вашия лекар.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *