ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново откритие в тютюна, което убива клетките на рака

Учени откриха в цвета на тютюна молекула, която защитава растението срещу гъбички и бактерии, но е способна да убива и раковите клетки

Обикновена молекула в цвета на тютюна, която играе защитна роля в растението срещу бактерии и гъбички се оказа, че е също така способна да убива и раковите клетки. Молекулата е с означение NaD1, а откритието е извършено от Института по молекулярни науки в град Ла Троб, намиращ се в щата Виктория, Югоизточна Австралия, пише The Daily Mail.

рак тютюна
Учени откриха в цвета на тютюна молекула, която защитава растението срещу гъбички и бактерии, но е способна да убива и раковите клетки

Структурата на тази молекула образува щипци, които обгръщат липидите намиращи се в мембраните на раковите клетки и след това започва да разгражда обвивката й. Това причинява спукване на клетката и разтваряне на съдържанието.

Водещият изследването д-р Марк Хулет каза, че откритите антиканцерогенни свойства на молекулата е интересен и поразяващ факт, понеже самият тютюн предизвиква рак при продължително пушене. Престои изследване да се разбере доколко NaD1 може да бъде подходяща за лечебни цели срещу коварния рак. Екипът от австралийски учени е започнал предварителни клинични изследвания за нейното приложение като лекарство против рак с компанията Hexima развиваща дейност с биологични технологии.

Засега тези проучвания дават известна надежда. Молекулата  NaD1 за разлика от досегашните методи на лечение не убива здравите клетки, а само раковите. Тя действа избирателно върху мутиралите ракови клетки и това е нейното предимство пред приетите досега методи на лечение в медицината.

Д-р Хулет казва, че тази защита при растенията и животните е известна отдавна на учените, но чак сега е открита възможността за тяхното приложение като терапевтично средство против рак или при микробни инфекции като заместител на антибиотиците.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *