Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лаймска болест (борелиоза)

Оплаквания

Около една седмица след ухапване от кърлеж, ко­ето най-често е останало незабелязано, около мястото на ухапването се разпростира кръго­образен, червен, сърбящ кожен обрив.

Могат да се прибавят температура и болки по крайни­ците.

Две до три седмици по-късно се появяват силни болки по хода на нервите. Могат да бъдат увре­дени вкус и слух. Много често мускулатурата на едната половина на лицето е парализирана. Нарушения в ритъма на сърцето насочват към възпалителен процес в областта на сърцето. Могат да се прибавят болки по крайниците, главоболие и болки във врата.

Ако болестта не се лекува, след месеци или го­дини се проявява третият стадий, който се из­разява с болки в коляното или другите големи стави. Други оплаквания сочат, че са увредени нервите; могат да се появят също изменения по кожата.

Причини

Инфекция с бактерии (борелии), които се прена­сят чрез ухапването на кърлеж.

Риск от заболяване

Кърлежите пренасят борелии около сто пъти, по-често отколкото вируса на кърлежовия енце­фалит. Така рискът от такава инфекция след ухапване от кърлеж е около 100 пъти по-висок в сравнение с риска от кърлежов енцефалит.

Възможни последици и усложнения

Уврежданията на мозъчните нерви, сърцето и големите стави могат да станат необратими, ако заболяването не се разпознае и лекува своевременно.

Профилактика

„Имунизацията срещу кърлежи“ не предпазва от Лаймска болест. Единствената полезна профи­лактика се състои в това, при разходки на от­крито така да се обличаме, че кърлежите да не могат да достигнат гола кожа.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага, когато се появят споменатите оплак­вания. Те са толкова неспецифични, че обезател­но трябва да улесните лекаря в диагностицира­нето, насочвайки го, че преди известно време сте били ухапани от кърлеж. Изследването на кръвта най-често може да докаже причинителя. Понякога е необходимо и изследване на мозъчната течност.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Пеницилин или цефалоспорин за около две седмици. Уврежданията на мозъчните нерви най-често търпят пълно обратно развитие.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *