Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко, което трябва да знаете за болестите на млечните жлези! Проверете сами гърдите си!

gardiПраща ли някакви сигнали тялото ни за проблеми със здравето на млечните жлези, от каква възраст и къде да се изследваме профилактично, кои са в рисковата група, как се поставя точната диагноза – тези и други въпроси вълнуват всяка съвременна жена. Ето отговорите на специалистите, за да сме подготвени и спокойни.

Многоликият враг

В представите на повечето жени ракът на гърдата е свързан с появата на злокачествено образувание. Всъщност съществуват множество видове с различни симптоми, клинична картина и протичане на тази онкологична болест. Най-често в тъканта на заболялата млечна жлеза се образува възел или бучка. В някои случаи тя липсва, но има подуване или оток на засегнатото място. Туморът може да се прояви и като възпаление на гърдата или да засегне зърното под формата на хлътване, зачервяване, набраздяване или друга промяна във вида му.

Множеството причини

Дали носите наследствена обремененост за рак на млечната жлеза може да се каже с точност след генетичен тест. Статистиката показва, че процентът на застрашените не е висок, но все пак ако в рода си по майчина линия имате болни (или сестра с карцином на гърдата), трябва да сте по-внимателни.

При 90-95% от случаите на рак на млечната жлеза е трудно да се установи точната причина. Основните рискови фактори са пушене, липса на раждания и кърмене, множество аборти, гинекологични заболявания, наднормено тегло. Лекарите посочват и отрицателната роля на хормоналните препарати, в частност приема на орални контрацептиви, въпреки че вредата от тях не е доказана със сигурност. Стресът, замърсената околна среда, които влияят пагубно на имунитета, допринасят своята черна лепта в заболеваемостта. Хроничните болести също са заподозрени за възникване на злокачествени патологии.

Опасните предшественици

Някои доброкачествени изменения в млечните жлези биха могли да се изродят в злокачествени, затова е необходимо да се отстраняват по хирургичен път. Лекарят е този, който ще определи дали една патология е рискова. Диагнозата е доста сложна и изисква биопсия, за да се прецени поражението на тъканта. След резултата от изследването се решава необходима ли е операция.

Безсимптомните ранни стадии

В началото туморът не се „обажда“ по никакъв начин, за съжаление. Поради тази причина обикновено жената търси медицинска помощ, когато вече е пораснал (стигнал е поне 1 см) и тя е напипала „нещо“ по гърдата си. Ролята на профилактиката е особено важна за предпазване и навременно откриване и лечение на злокачественото заболяване, алармират лекарите.

Освен възли и бучки, ракът може да се прояви и с изменения по кожата на гърдата – вдлъбване или сбръчкване около туморното образувание, например. Друга промяна е да се зачерви, разрази, да се подуе. Всички тези симптоми обаче вече не се отнасят за ранен стадий на болестта. Изтичане на секрет от зърното, подуване на лимфните възли под мишницата, под и над раменната ключица също са тревожни признаци.

Първата мамография

При условие, че нямате никакви притеснения, трябва да станете на 40 години, за да си направите изследване с мамограф. Направление може да получите от гинеколог или мамолог, а за него – от личния си лекар.

Специалистите отчитат обезпокоителния факт, че ракът на млечната жлеза се „подмладява“ – има все повече случаи на 25-40-годишни пациентки, пише „Журнал за жената“. Затова се препоръчва всички жени да си правят профилактичен преглед при гинеколог или мамолог веднъж годишно, а той ще реши дали са необходими допълнителни изследвания като ехография, мамография.

Самостоятелното изследване

Веднъж в месеца е необходимо сами да проверявате гърдите си. Най-подходящият момент е първата седмица след менструацията. Застанете пред огледало, вдигнете едната си ръка и внимателно опипайте с върховете на пръстите на другата си ръка гърдата, подмишницата, ключицата. Повторете същото и от другата страна. После легнете на гръб и отново направете цялата процедура двустранно. Внимателно огледайте местата с лимфните възли – подмишниците, зад ушите, после проверете вида на кожата и зърната на гърдите си. При каквито и да е промени – уплътнени участъци, възелчета, бучки, набръчкване на кожата, хлътване на зърното, подуване на лимфните възли, се консултирайте веднага с лекар.

4 метода за поставяне на диагноза
• Мамография – основен начин за образна диагностика, който се ползва от години и е с голяма точност. В скрининговите програми за изследване за рак на млечните жлези на това изследване обикновено минават всички жени от 40 до 70-годишна възраст.
• Ултразвукова диагностика (ехограф) – по правило този метод е подходящ за млади жени до 40 години, защото съотношението на жлезиста и мастна тъкан в гърдите им е такова, че позволява да се получи необходимата информация.
• Магнитно-резонансна томография – много прецизна и точна, може да „хване“ съвсем малки туморни образувания с размери 3-5 мм и по-дребни (приема се, че когато е до 2 см, ракът е напълно лечим). Препоръчва се специално за изследване на млади жени с имплантанти в гърдите.
• Биопсия – назначава се, когато лекарят открие някакво „подозрително“ място в млечната жлеза. Процедурата е оперативна, но безболезнена и не означава, че задължително ще потвърди предполагаемата диагноза рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *