Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гален – римският лекар, който първи призна човешкия мозък за уникален!

Основите на анатомията и физиологията са заложени още в Древен Рим, при императорите Пертинакс и Септим Север

 

Galen

Тогава живял изключителният философ, прославен математик, който имал десетки ученици и множество пациенти, защото бил и отличен лекар – Клавдий Гален. Наричали го пророка Клавдий, безсмъртния Клавдий. Главното, което донесъл в медицината Гален, е разбирането за целостта на човешкия организъм: „В общата съвкупност на частите всичко се намира във взаимно съгласие и сред частите всичко съдейства на дейността на всяка от тях“, казвал той. Клавдий описвал здравето като равновесие и хармония на четирите елемента: кръв, жлъч, черна жлъч и слуз (флегма). Според учението му болестите идват заради нарушаването на правилната пропорция на соковете. Той въвел в медицинската практика слабителните, потогонните, средствата за повръщане и прилагал на пациентите масивни кръвопускания.

Гален високо ценял открития от Хипократ първи закон на медицината, според който природата е най-добрият лекар. Той твърдял, че в природата нищо не е безцелно, и разглеждал явленията от гледната точка „с каква цел“ вместо привичното „защо“. Той усърдно изучавал треската – изключително често заболяване в началото на новата ера, каквито са днес острите респираторни заболявания. Преподавал на учениците си анатомия и физиология, затова справедливо е смятан за основоположник на научната медицина. Писал трудове за човешките кости, занимавал се с изследването на зъбите и им посветил анатомичен трактат. Описвайки гръбначния мозък, Гален отбелязал наличието на връзка между сетивата и мозъка – гениална догадка за онова време. И на човешкото око той посветил специална книга. Теорията на зрението на Гален е изградена върху математически начала. Очната ябълка има формата на кръг, а видимият предмет се възприема по права линия – по зрителния лъч, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *