ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сложете край на големите сметки за ток! ВИЖТЕ КАК!

Много от нас меч­таят да живеят в синхрон с природата в градските си апар­таменти, но предва­рително решават, че това е невъзможно.

 

Всъщност можем да започнем с няколко лесни първи стъпки и сами да разберем, че при добро желание и с малко усилия екология­та неусетно ще влезе в дома ни.

Скоростта, с която кон­сумираме ресурсите на планетата, не й оставя вре­ме да се обнови. Въпросът с икономиите вече е спешен и всеки, който смята, че с честото спиране на кранче­то в банята и с гасенето на ненужните крушки няма да се постигне нищо, трябва да знае, че греши. Половината от енергията, която чове­чеството консумира, отива за домакински и хигиенни нужди!

На топло, без да за­топляме планетата

  • 19-20 градуса са достатъчни!

Отоплението през зимата по­глъща половината от енер­гийните ни разходи. Нама­ляването на температурата с няколко градуса може да доведе до големи икономии. В кухнята и дневната 19-20 градуса са напълно достатъч­ни, а в спалнята най-добре ще се чувствате на 18 градуса.

  • Използвайте термостата

Ако се отоплявате с електри­чески радиатори, не забравяй­те да ги изключвате, докато проветрявате стаята. През нощта плътно затваряйте прозорците и спускайте заве­сите, за да запазите топлината максимално. Ако пък излиза­те за няколко часа, намалете температурата на термостата с 4 градуса. В случай че зами­навате за няколко дни, изобщо изключете радиаторите.

  • Парцалът за прах помага

Прахът, нас­лаган върху конвекторните радиатори, им пречи да функционират нормално. Бършете го редов­но и не слагайте мебели близо до отоплителните тела.

  • Добра изолация на всяка цена

Лошата изолация увеличава сметките драстично и замър­сява природата с огромно ко­личество въглероден двуокис. Най-добре е да сложите двой­ни прозорци и между двете крила да използвате изоли­ращи продукти на базата на естествени материали като овча вълна, коноп или лен. Поставете отразяващи пана зад радиаторите, за да нама­лите загубата на топлина. Мо­жете и сами да си направите такива пана от алуминиево фолио, поставено върху по-листиренова плоскост. Съществува и термоизолираща хартия за поставяне върху стъклата на прозорците. За студените стени пък използ­вайте коркови плоскости.

 

Кранчето подконтрол

  • Малките поточета…

Всеки ден изливаме голямо количество вода в банята, в кухненската мивка и в тоалет­ната. Може би не е излишно да припомним, че има страни, в които питейната вода е лукс и всяко разхищение е прес­тъпление. Не става дума за ограничаване на хигиената, а просто за правилен избор -душ вместо вана, спиране на водата, докато си мием зъбите или се сапунисваме, използ­ване на водата, с която мием зеленчуците, за поливане на стайните растения…

  • …стават големи реки

Капещата мивка означава 120 литра похабена вода на ден, течащото казанче в то­алетната – 600 литра дневно! Поддържането на тръбите в изправност е от съществено значение за съхраняването на водното богатство. Един път месечно отбелязвайте вечер­ната стойност на водомера и я сравнявайте с цифрата на следващата сутрин. Ако има теч, проверете гумените уп­лътнения или пък повикайте водопроводчик, ако има по­вреда. Почиствайте крановете редовно със затоплен ябълков оцет и така ще продължите живота им.

  • Намалете дебита

С поставянето на смесителни батерии в банята можете да постигнете големи икономии. Те лесно се регулират на ни­ска консумация – 7-8 литра на минута вместо 10-15 литра при обикновените смесители с два крана (за топла и студена вода). В тоалетната използвай­те казанче с двоен бутон – при използване на икономичната половинка се спестяват от 3 до 6 литра на всяка употреба.

  • Разумната пералня

Пералнятаимиялната машина от клас А използват по-мал­ко вода, отколкото ви трябва при ръчно миене и пране, при условие че са пълни и без про­грами за замърсени дрехи или съдове.

Лека диетаза къщата

  • Повече светлина

Бършете редовно крушките и абажурите, както и светлите стени. Това е отличен начин да ограничите броя на запа­лените лампи. Не забравяйте да се възползвате максимално от дневната светлина.

  • Изключвайте зарядните устройства

Непрекъснато включените зарядни за мобилни телефони консумират енергия дори ко­гато телефонът вече е зареден. Същото е и с други подобни устройства, каквито днес има много в дома ни. Опитайте да правите икономии, като ги включите в разклонител с прекъсвач. Така само с едно натискане на бутона можете периодично да икономисвате електричество.

  • Купувайте клас А

Ако е време да подменяте електроуредите в дома ви, без колебание купете печка, хладилник, фурна и т.н. от клас А, които са с 5-6 пъти по-икономични от клас F или G. Това се отнася особено за хладилника – най-големия консуматор в кухнята. Задната му страна трябва редовно да бъде почиствана и около него да има празно пространство за вентилация. Ограничете температурата в кухнята до 19 градуса – с всеки гра­дус отгоре електрическата консумация на хладилника нараства с 6%. Избягвайте замръзването – при 5 мм лед в хладилника му трябва два пъти повече електро­енергия!

  • Покротко с микровълновата фурна

Готварската печка на газ е два пъти по-икономична от елек­трическата, а микровълновата фурна е направо „лакома“ за енергия. Не я използвайте за размразяване или за затопля­не на течни храни – за супите най-подходяща е тенджера с плътно затворен капак, под­грявана на котлон. Посолявайте спагетите и ориза ви­наги накрая, защото сладката вода завира по-бързо.

  • Изберете икономични­те крушки

Забравете за халогенните лампи, които консумират колкото две перални. Нови­те флуокомпактни крушки използват пет пъти по-мал­ко електроенерия, а животът им е десет пъти по-дълъг в сравнение с обикновените. Още по-добро разрешение са LED-крушките, които не съдържат живак и могат да бъдат използвани за нощни шкафчета и в детската стая. Цената им е висока, но прак­тически те имат неограничена по времетраене употреба.

 

 

Електромагнитното излъчване е вредно за вашето здраве!

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *