Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как мислите влияят на здравето

Суеверията са част от света, който създаваме самите ние посредством мислите си

 

misli_zdrave

Психолозите отдавна са наясно, че начинът на мислене е от първостепенно значение за здравословното ни състояние. По правило хората, които мислят позитивно, по-рядко се оплакват от болезнени симптоми, отколкото привържениците на деструктивното мислене. Тези, които обръщат внимание на знаменията за добро, страдат по-рядко от респираторни инфекции, кожни болести, стомашни болки, главоболие, болки в гърба. Личностите, които се доверяват на позитивните знаци от съдбата, като цяло са по-удовлетворени от здравето си, по-рядко попадат в опасни ситуации, тъй като са по-внимателни, и имат по-малко проблеми, свързани със зависимости като преяждане, прием на наркотици и прекомерно количество алкохол. Способността за управление на собствените емоции е важен компонент на общото здравословно състояние. В този смисъл, ако суеверията са инструмент за внасяне на порядък в собствените чувства, може спокойно да се възприемат за здравословни.

Когато обаче те служат за засилване на страховете и чувството на вина, ефектът е обратен. При личностите, които се концентрират по-скоро върху поличбите за злини и се впускат в ритуали за обезвреждането им, рискът от депресии е по-висок. Когато ритуалите се извършват не с цел да се предизвика късмет, а да се спре и да се изгони лошото, те са по-скоро извор на негативни емоции, тъй като мисълта се концентрира върху нежеланото. А основното свързващо звено между деструктивното мислене и физическите болести са именно неприятните емоции. Хората, които имат ниска самооценка, са убедени, че не са в състояние да повлияят на живота си, което пък ги прави по-безотговорни към собственото здраве. Често те са склонни да се отдават на кратковременни удоволствия и да игнорират последствията, до които в дългосрочен план водят пушенето, непълноценното хранене, неразумните рискове. Обратно, тези, които са свикнали да се доверяват на суеверия, се отличават с внимание към детайлите и обикновено също толкова педантично се отнасят към житейските си навици. Така че със сигурност и тук е важно да се спазва правилото за Златната среда – прекаляването със суеверия е вредно, но умереното им следване не само е полезно, а води и до дълголетие, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *